Rekordhög arbetslöshet på Åland - bara 7 lediga sommarjobb utannonserade i maj
Skatteinkomsterna minskar och Åland förbereder sig på att tvingas ta lån för första gången i modern tid. Landskapet är oerhört beroende av turismen och när coronarestriktionerna slog till sköt arbetslöshetssiffrorna snabbt i höjden.
Den relativa arbetslösheten på Åland var i maj 13,4 procent. Samma månad förra året låg den på 3,2 procent.
- Vi har inte haft så här hög arbetslöshet någonsin, den är högre än under recessionen på 90-talet då den låg på nio procent som mest, säger Jonas Karlsson på Ålands statistik- och utredningsbyrå.
Ungdomsarbetslösheten låg i maj på 20,7 procent att jämföra med 4,9 procent i maj i fjol.
- Ju yngre man är, desto svårare har man drabbats generellt. I åldersgruppen 25-54 år var arbetslösheten 13,1 procent och för personer över 55 år 11,1 procent.
Exceptionellt få sommarjobb
I maj fanns endast sju lediga sommarjobb utannonserade på Ams, en exceptionellt låg siffra inför högsäsongen.
- Vi har aldrig varit med om så låga siffror, säger Jonas Karlsson.
Han noterar vidare att när arbetslösheten slår mot Åland fokuseras mycket på Mariehamn.
- Staden drabbas extra hårt och har Ålands högsta arbetslöshet med 17,5 procent. Också Eckerö, som har både turism och sjöfart som viktiga näringar, är drabbat med över 15 procent arbetslöshet.
I siffrorna ingår de som permitterats från sina arbetsplatser. Men de som är verkligt arbetslösa och arbetssökande har också ökat markant jämfört med normala omständigheter.
- Det är ungefär 50-50 mellan permitterade och arbetslösa. Även om det inte finns några garantier hoppas man de permitterade har ett jobb att gå tillbaka till, säger Jonas Karlsson.
Stor förvirring bland sökande
Tomas Lundberg, myndighetschef på Ams, beskriver arbetstyngden under våren som extrem.
- I mitten på mars small det till här hos oss och det rasslade in upp mot 90 arbetssökande per dag. Det går inte att beskriva, säger han.
Myndigheten tog fram fyra fokusområden varav ett var att alla skulle få pengar så snabbt som möjligt. Han är stolt över sin personal och den korta handläggningstid man lyckats hålla trots omständigheterna.
- Många av våra kunder har aldrig varit arbetssökande. Det rådde stor förvirring för många hur de skulle gå till väga, säger Tomas Lundberg.
Det går inte att bara söka pengar, utan för att få stöd behöver man först anmäla sig som arbetssökande. Det här var till vissa delar obegripligt för egenföretagare och permitterade som ju i praktiken har en arbetsgivare.
- Vi ändrade vår hemsida med en gång med en tydlig ingång för respektive kundgrupp medan den traditionella ingången flyttades lång ner. Vi anpassade oss direkt till den nya situationen.
Hösten ännu oklar
Samtidigt måste Ams anpassa sig till den nya lagstiftningen om utkomstskydd för arbetslösa.
- Det gällde att hänga med i alla turer och vi uppdaterade vår hemsida nästan dagligen för att nå ut med rätt information. Vi öppnade också vår chatt ganska snabbt för att kunna serva den vägen.
Fortfarande anmäler sig nya personer som arbetssökande dagligen, även om det minskat något. Flera permitterade kunder har också kunnat återgå till sina jobb.
- Vi vet inte hur hösten ser ut, men vi planerar för sysselsättningsfrämjande åtgärder också på distans, för vi kanske inte får lov att ha närstudier i höst. Då kan vi inte stå handfallna, utan håller dialog med utbildningsanordnarna hur det ska lösas, säger Tomas Lundberg.
Tuff mandatperiod väntar
Ålands landskapsregerings finansminister Torbjörn Eliasson (C) säger att det är viktigt att få näringslivet på fötter igen.
- Det är grunden för alla skatteinkomster. Vi blir ännu mer beroende med det nya ekonomiska skattesystemet att se till att näringslivet har bra förutsättningar och är konkurrenskraftigt så det kan förtjäna bra med pengar och kan skapa nya arbetsplatser, säger han.
- Vissa säger att det läge vi är i nu är det nya normala, men det tror jag inte.
Arbetslösheten är rekordhög och skatteintäkterna minskar. Känns det inte tröstlöst?
- Nej, men det är en enorm utmaning. Jag är positivt lagd och vi har bestämt att vi ska reda upp det här, det är vårt jobb. Vi är inte i en sämre situation än vad länderna omkring oss är, många med väldigt stora statsskulder. Landskapsregeringen har inga lån i dagläget, så jag ser det inte som någon katastrof om vi måste låna lite pengar, säger Torbjörn Eliasson.
Den nuvarande landskapsregeringen klev på sin mandatperiod i höstas och målsättningen var att få ekonomin i balans de kommande fyra åren. Sedan slog coronan till.
- Målsättningen finns fortfarande kvar, men förståndet säger att det kommer att bli väldigt tufft.
Text: Malin Henriksson, Ålands radio och tv