Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Sju kroppsförändringar en gravid kvinna kan genomgå som vi inte pratar om tillräckligt

Från 2020
Uppdaterad 16.06.2020 09:48.
Ett kollage av bilder på magar ur olika vinklar.
Bildtext Podden Föräldrasnack bad dig skicka in en bild på din postpartum kropp. Idén är att presentera hur en kropp ser ut efter en graviditet - utanför sociala medier. Flest bilder fick vi på magar som förändrats i och med graviditeten.
Bild: Yle, grafik: Rebecka Hägert-Backkull

Vad händer med kroppen under och efter en graviditet? Ni berättar och gynekologen kommenterar.

Podden Föräldrasnack lanserade en kampanj för att uppmärksamma och avdramatisera kroppsliga förändringar under och efter en graviditet.

Carro och Rebecka ville veta hur din kropp förändrats efter graviditeten - både på inre och yttre sidan av kroppen.

Vi fick in närmare hundra berättelser av kvinnor som delade med sig av sina erfarenheter.

Ett kollage av bilder på magar, bröst och ben ur olika vinklar.
Bildtext Det kom också bilder på bröst, åderbråck och bristningar. Ni skickade närmare femtio bilder. Tusen tack för alla bilder!
Bild: Yle, grafik: Rebecka Hägert-Backkull

Den gemensamma nämnaren som många skriver om är skammen - att genomgå förändringar och vara osäker över vad som är vanligt och vad som bara drabbar “mig som individ”.

Ni berättar om hemorrojder, inkontinens, hårlossning, åderbråck och framfall.

- Det är bra att en sådan kampanj görs - när det pratas mer om kroppsliga förändringar så avdramatiseras de och normaliseras, säger gynekologen Pauliina Tuomikoski.

Många kan bära på skam kring något besvär som senare visar sig att var och varannan också lider av.

- Till exempel hemorrojder kan kännas jobbigt på ett personligt plan men om du pratar med andra gravida så märker du hur vanligt det är - du är inte ensam med det besväret,

En del av er sörjer sin kropp som inte ser ut som den gjorde förr, medan andra främst är frustrerade över osakliga kommentarer man får höra om sin kropp - främst av män i ens omgivning.

Många icke-föräldrar hörde också av sig och berättade att de bär på rädslor kring hur kroppen kan komma att förändras i och med en graviditet.

Hör flera berättelser, tips av coach Jonna kring bäckenbottenträning samt Carros och Rebeckas upplevelser av kroppsförändringar i podden.

"Jag skämdes så mycket för mina hemorrojder så jag tvingade min man köpa medicinen på apoteket"

28:43

Att älska sin mammakropp

33:06

Sju besvär som kan drabba en efter en graviditet

Därför listar vi förändringarna ni berättat om och frågar gynekologen Pauliina Tuomikoski hur vanliga eller ovanliga de är.

Det är också viktigt att minnas att en del inte drabbas av några besvär över huvud taget - det är väldigt individuellt.

1. Hemorrojder

Jag fick hemorrojder i sjunde veckan av graviditeten med andra barnet. Jag var helt chockerad - jag trodde det var något som gamla gubbar hade. Jag hade så ont så jag grät.

― Tvåbarnsmamman 30+

- Hemorrojder är JÄTTEJÄTTEJÄTTEVANLIGT. Jag kan inte understryka det nog. Det finns många som inte vågar tala om det och därför kan det också verka mycket mer sällsynt än det på riktigt är, säger Pauliina Tuomikoski.

En vaginal förlossning i sig bringar ofta fram hemorrojder på grund av det hårda krystandet.

- De läker också spontant, men har en tendens att lätt komma tillbaka.

Varför?

- Förklaringen är enkel: ju längre graviditeten framskrider desto större blir magen och mammans tarmar hamnar i kläm. Det här påverkar tarmfunktionen så att du lätt kan få hård mage, vilket i sin tur kan leda till hemorrojder om man ofta behöver krysta på toan.

Sedan trycker också gravidmagen mot blodkärlen som kan försämra blodcirkulationen och också orsaka hemorrojder.

Det viktiga här är försöka upprätthålla tarmfunktionen - om magen fungerar så undviker du lättare hemorrojder.

- Men det finns receptfria mediciner på apoteket och de brukar vanligtvis gå om senast efter graviditeten. Det här är varken något att skämmas för eller stressa över!

2. Inkontinens

Sedan min förstfödda kom för åtta år sedan så har jag haft stora problem med inkontinens. Jag tycker inte jag fick tillräckligt med hjälp och stöd efter den första förlossningen och jag undrade över hur jag kissade ner mig så enormt när jag började jogga. Något besök till fysio med knipövningar och dylikt men det hjälpte inte.

― Anonym

- Lindring urininkontinens överlag är supervanligt efter en graviditet. Speciellt en så kallad “stressinkontinens” som betyder att du kan kissa ner dig när du skrattar, hostar eller hoppar på en trampolin med dina barn, säger Pauliina.

Varför?

- Om du burit ett barn i nio månader i magen så mjuknar både musklerna och allt annat - också fastän du skulle ha fött med kejsarsnitt. Det betyder att du helt enkelt måste jobba upp det igen efter en graviditet.

På rådgivningen får du vanligtvis ett infopaket om knipövningar som du kan göra, men Finland erbjuder inte lika mycket eftervård på den här punkten som i vissa andra länder.

I Frankrike till exempel får alla mammor fysioterapi efter en förlossning.

- Det här brukar gå om men det kräver också en insats från dig - det går inte om av sig själv. Bäckenbottenfysioterapeuter är jättebra på att erbjuda hjälp med övningar som du kan göra. Bäst är det om du redan börjar träna under graviditeten.

Det finns mycket material också gratis på nätet för den som inte har råd eller möjlighet att anlita en privat fysioterapeut.

- Om det inte går om på ungefär ett år så rekommenderar jag att vända dig till en gynekolog för att prata igenom det här. Problemen blir allt vanligare med åldern och vissa fall kan man också göra en enkel operation. Det går alltså att lösa så ingen behöver lida för sig själv i onödan!

3. Åderbråck

Jag var till flera läkare när jag var gravid och visade upp, men fick ingen hjälp. De bad mig ringa till ålderdomshemmet i Jeppis och be dem beställa en specialvariant av en stödstrumpa åt mig, men när jag gjorde det blev damen i luren förnärmad och tyckte verkligen inte det gick för sig. Så det blev ingen stödstrumpa.

― En poddlyssnare

- Också åderbråck är vanligt och stödstrumpan är den gravidas bästa kompis i det fallet. Rådgivningen borde ha kunskap om var du kan få tag på en, säger Pauliina.

Eftersom man ofta är ung när man blir gravid så brukar de gå om, men det behöver de inte nödvändigtvis göra. Om det finns i släkten så kan det hända att de kvarstår efter graviditeten.

Varför dyker de upp?

- Det har att göra med trycket mot blodkärlen. Fastän de kanske inte heller försvinner efter en graviditet så kan de bli mindre synliga när trycket mot blodkärlen försvinner.

4. Hårlossning

Jag var inte förberedd på mängden hår som lossnade under graviditeten och amningen! Det är helt otroligt.

- Det här pratade jag just om med min frissa här om dagen. De är experter på att kunna läsa om en kvinna fått barn eller slutat amma utgående ifrån håret, säger Pauliina.

Att håret faller är också ganska vanligt bland gravida och kvinnor som ammar.

- Håret kan falla tre-fyra månader efter att något hänt i kroppen. Det är inget att oroa sig över - det växer tillbaka! Fastän det kan handla om drastiska förändringar så kommer du inte att tappa allt hår - det går över.

5. Bristningar

Jag fick jättemycket bristningar på speciellt magen, (tror inte jag någonsin tidigare sett nån med så mycket) men också brösten under min första graviditet, under min andra fick jag ännu lite till på magen. Har väldigt svårt att visa mej för någon i tex bikini, även min man. Fast jag själv inte tycker det är så farligt är jag rädd hur andra ska reagera.

― Tigern

- Bristningar i huden kan vem som helst få. När magen växer fort eller du går snabbt upp i vikt så hänger huden helt enkelt inte med, säger Pauliina.

Det är svårt att säga om det försvinner eller inte - vanligtvis gör det ändå det.

- Om inte annat så fungerar det lite som ett ärr - det ljusnar och blir mindre synligt med tiden.

6. Hängbröst

Har varit tvungen att omvärdera mina tidigare snygga, fasta bröst. Deras uppgift är inte att vara snygga och fasta, och behaga något manligt öga. Deras uppgift är att mata barn. Och det har de varit jävligt bra på.

― Fia

- Brösten förändras i och med en graviditet - det är ett faktum. Först växer de i förberedelse inför amning. Om de växer snabbt kan bristningar i huden uppstå. Sedan när man slutar amma kan de krympa igen och hänga lite mera än tidigare, säger Pauliina.

Förändringen beror delvis på amningen och delvis på hormonerna.

- Men det här väldigt individuellt! Ju fler graviditeter en kropp genomgår desto mer kan brösten också påverkas.

7. Framfall - det vill säga slidväggarna tänjs ut så att de “faller” mot slidöppningen

Jag trodde framfall bara drabbade gamlingar - men här är jag, 27 år gammal trebarnsmamma med framfall.

- Det här är kanske den vanligaste rädslan kvinnor kan drabbas av när de läser på nätet. Man läser ofta om det - men det är verkligen inte vanligt, säger Pauliina.

Precis efter en förlossning så kan livmodern hänga lågt när också slidväggarna har töjts ut. Men det här går fort om av sig själv.

- Såklart kan framfall ske - det är vanligare bland äldre och risken ökar också desto fler graviditeter en kvinna genomgår. Ordentlig övervikt ökar också risken. Sedan är det också individuellt - om kvinnan har mjuk bindväv så ökar risken för framfall.

Antingen kan man lägga in en stödring eller stödkub in i slidan - som en tampong. Då hålls slidväggarna på plats.

- Ett framfall behöver inte innebära annat besvär än att insidan av slidan lite putar mot slidöppningen. Men för en del kan det leda till besvär beträffande att tömma blåsan eller tarmen.

Framför allt - stressa inte!

Om man är färdig med sina graviditeter och inte överväger flera barn så går det också att operera för att slippa sådana besvär.

- Det är oftast en väldigt enkel operation som kan göras med lokalbedövning där slidväggarna tajtas till. Om det handlar om livmodern som hänger så kan man också fundera på att operera bort livmodern - och det är ett större ingrepp.

Pauliina understryker ändå att det är mycket vanligare att vara rädd för ett framfall än att det verkligen skulle ske.

- Prata om dina rädslor med din läkare eller barnmorska. Jobba med bäckenbottengymnastiken. Men framför allt - om du ska bli förälder: stressa inte! Alla kroppsliga förändringar är vanliga. Njut av bebisen och livet!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln