Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gatuvåldet ökar under sommaren – nytt program vill förhindra våldsamt beteende

Från 2020
En persons knytnäve.
Bildtext I takt med att vädret blir varmare och restauranger öppnar sin verksamhet igen ökar risken för våldsamheter på offentliga platser, säger polisen Stephan Sundqvist.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Många har väntat på semester och värme även i år. Men i takt med att temperaturen stiger och folk flockas till uteserveringar så ökar också gatuvåldet.

Under våren har en av coronaepidemins följder varit att våldet har flyttat från gator och torg till hemmen. Stephan Sundqvist vid polisen i sydvästra Finland menar att det nu håller på att svänga igen.

- I takt med att restriktionerna kring coronaviruset har lättats så ser vi också att gatorna blir mer osäkra. Det speciella just nu är att krogarna stänger tidigare än normalt, och vissa tycks inte vara redo att avsluta festen efter krogbesöket, säger Sundqvist.

En polis i uniform står utanför polishuset i Åbo.
Bildtext Enligt polisen Stephan Sundqvist är det många som fortsätter festa också efter att krogarna har stängt nu under sommaren, något som kan leda till våldsamma situationer.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Unga män våldsammast

De som utför våldsdåd på allmänna platser är enligt Sundqvist oftast unga män, mellan 16 och 25 år.

- Ofta känner förövare och offer varandra. Det kan till exempel röra sig om dispyter i grillkön som urartar i våld, säger Sundqvist.

Tonåringar som röker och dricker öl.
Bildtext Sommarkvällar innebär fest med alkohol för många unga.
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

Erbjuder väg ut ur våldsamheten

En organisation som jobbar tillsammans med polisen för att förhindra gatuvåld är Aggredi.

Aggredi-programmet riktar sig till människor som är eller har varit våldsamma eller upplever att de har våldsamma tankemönster som de behöver hjälp med att ta sig ur.

Programmet har funnits sedan 2006 i Helsingfors och har nyligen öppnat regionala avdelningar i Åbo, Björneborg och Tammerfors.

Kvinna med blont hår, tatueringar och stickad gul tröja sitter och läser en broschyr.
Bildtext Charlotte Pettersson, som jobbar för Aggredi, säger att arbetet grundar sig i teorin om att vi kan förändra destruktiva tankemönster med hjälp av dialog.
Bild: Carl Fahllund/Yle

Charlotte Pettersson, som jobbar med Aggredi-programmet i Björneborg, berättar att människor från många olika bakgrunder söker sig till programmet.

- Det kan röra sig om människor med kriminell bakgrund, men också sådana som endast tänker mycket på våld eller har våldsfantasier, säger Pettersson.

Vill förhindra skolskjutningar och extremism

Programmet riktar sig främst till vuxna, men Petterson berättar att de i vissa fall även tar emot barn.

- Till exempel i sådana fall där det är frågan om personer som har kommit till Finland och har varit med om mycket våld under sin uppväxt och har våldsamma tankar, eller om personen har haft tankar om att begå våld i skolmiljö, så kan vi också ta emot dem, säger Petterson.

Knytnäve mot fönsterglas med reflektioner av cykel. I bakgrunden korridor
Bildtext Aggredi-programmet hjälper också unga att komma ur våldsamma tankebanor och få bukt med våldsfantasier.
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

Finansieras av Veikkaus

Petterson berättar att coronaepidemin har gjort det svårare att få kontakt med möjliga kunder.

- Jag vet att de som jobbar med Aggredi i Åbo inte har kunnat besöka fängelset nu i dessa coronatider. Istället har vi kunnat erbjuda möten på distans med våra kunder, vilket har varit uppskattat, säger Petterson.

Aggredi-programmet, som är en ny aktör i Åboregionen, är kostnadsfritt för de som medverkar och finansieras av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA), som ansvarar för Veikkaus Oy:s spelavkastning.

Diskussion om artikeln