Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svårt för Emil Larmi att återvända till Pittsburgh – har redan missat två flyg denna vecka: "Tar en kula för de andra"

Från 2020
Emil Larmi kollar på spelet.
Bildtext Emil Larmi.
Bild: Tomi Natri /All Over Press

Ishockeymålvakten Emil Larmi har två gånger under denna vecka försökt resa till Pittsburgh. Men båda gångerna har han fått nobben vid flygplatsen. Nu försöker flera personer fixa så att jag ska kunna resa, säger 23-åringen.

NHL-omstarten närmar sig småningom och den 10 juli kan klubbarna inleda sina träningsläger. Själva säsongen ser ut att fortsätta i augusti.

Många finländare reste hem då coronapandemin bröt ut. Snart börjar det vara dags att resa tillbaka – Emil Larmi tänkte göra det redan denna vecka.

Larmi, som hör till Pittsburgh Penguins organisation, tror sig vara den första NHL-finländaren som tänkt resa tillbaka. Egentligen borde han vara framme i USA redan nu.

Men incheckningen till flygen visade sig vara svårare än förväntat. 23-åringen berättade för Yle att flygbolagen inte tycks ha koll på att proffsidrottare får återvända till sina klubbar i USA.

Därför har Larmi missat två flyg denna vecka.

– Det kan ju hända att alla flygbolag inte har lika strikta bestämmelser. Åtminstone tar jag en kula för de andra, skrattade Larmi på fredagen.

På sociala medier har Pelicansprodukten tagit det hela med ro.

– Det är en speciell situation för alla. Det har nog inte hänt sig så ofta tidigare att världen plötsligt är stängd och man måste börja öppna den småningom.

Dubbla misslyckanden

Själv trodde Larmi att han hade allt i skick då han skulle resa iväg i onsdags.

– På onsdagen var jag i god tid på plats på flygfältet och allt borde ha varit i skick. Men flygbolaget hade inte nåtts av beskedet om att proffsidrottare får resa till USA och det är flygbolaget som bestämmer om de tar med mig, förklarade Larmi.

Därefter var finländaren i kontakt med sin klubb som försökte åtgärda situationen. På fredagen borde allt ha varit klart för avresa, då även tullen visste om Larmis rätt att åka.

Men det räckte inte.

– Tydligen når flygbolaget inte de uppgifter som tullen fått. Informationen tycks inte röra sig någonstans.

– Nu försöker flera personer fixa så att jag ska kunna resa.

Drömmer om NHL-debut

I dag, lördag, ska Larmi göra ett nytt reseförsök. Ännu i går hoppades han kunna få ett officiellt dokument från Finlands ambassad i USA.

I Pittsburgh väntar två veckors karantän och ett samhälle med striktare restriktioner än Finland.

– Före träningslägret ordnas frivilliga träningar där maximalt sex personer får träna samtidigt. Laget är indelat i grupper som inte får träffa varandra. Just nu har man alltså ganska speciella arrangemang där.

Under den gångna säsongen har Larmi fått spela i farmarligorna AHL och ECHL. Siktet är på NHL-debut.

– Första veckan på is kan vara svår, men senast under den andra veckan tror jag mig nästan kunna vara i spelskick.

Diskussion om artikeln