Läskigt med huggorm på tomten? Britt-Marie flyttar bort den åt dig!
En huggorm på tomten kan kännas minst sagt obehagligt, trots att experter understryker att huggormen inte attackerar för ros skull, utan alltid i självförsvar.
Den som har små barn eller hund på samma gård där en huggorm huserar kan ändå tycka att den ena parten måste bort.
Britt-Marie Juup som har engagerat sig i djurskyddsfrågor hela sitt liv erbjuder nu hjälp åt den som vill bli av med huggormen.
Jag vill ge ormarna en andra chans och ruska om attityderna hos människor
- Jag är just nu på väg till Littois för att fånga in en huggorm. För den familjen finns inga andra alternativ än att ormen måste bort. De har både barn och hund - och en huggorm inne i sitt växthus, berättar Juup.
Att hitta en huggorm som slunkit undan är så gott som omöjligt, helst ska ormen ligga synlig.
- Tillsammans med frivilliga brandkåren kom vi till ett ställe där det fanns åtta huggormar på en byggarbetsplats. Vi var fyra personer som letade i flera timmar utan resultat, så det är inte alltid så enkelt, berättar Juup.
Välskyddad ormfångare känner sig trygg
Britt-Marie Juup berättar att hon måste närma sig en orm långsamt, lugnt och försiktigt om hon ska ha en chans att fånga den.
Utrustad med svetsningshandskar som täcker både händer och underarmarna och höga stövlar använder hon sig av en särskild "ormkniptång" som är en meter lång. Med den nyper hon försiktigt tag i ormen strax ovanför svansen.
Men hjälp av en annan "skräpplockargrip" tar hon tag i huvudändan på ormen och lägger den i en större plastlåda där botten är täckt med rivet tidningspapper så att ormen ska kunna gömma sig och känna sig trygg. Locket på plastlådan är givetvis perforerat så att ormen får luft.
Det är inte lätt. Lämnar jag ormen under två kilometer från sitt tidigare hem kommer den att leta sig tillbaka
Efter det åker Britt-Marie Juup iväg med ormen i sin plastlåda placerad brevid henne på framsätet i bilen. Där fungerar bilens kylsystem bäst och ormen kan resa svalt.
Ett nytt hem sökes
Men nu börjar den svåraste delen av uppdraget: att hitta ett nytt hem åt huggormen.
- Jag försöker hitta en plats som är mellan tre och fem kilometer från närmaste bebyggelse. Det är inte lätt. Lämnar jag ormen under två kilometer från sitt tidigare hem kommer den att leta sig tillbaka.
Dessutom ska det vara en plats där ormen har förutsättningar att klara sig. En plats där det finns både fuktiga och torra ställen, där möss, sorkar och grodor trivs.
Är du aldrig rädd för ormen?
- Nej, jag är så väl skyddad. Jag vill ge ormarna en andra chans och ruska om attityderna hos människor. Ormen behövs i vårt ekosystem, säger Britt-Marie Juup.
Men samtidigt understryker hon att hon har stor förståelse för att man inte kan eller vill vistas på samma tomt som en huggorm.
- För barn och hundar kan ett ormbett vara riktigt farligt, betonar Juup som själv har erfarenhet av att vara ägare till en hund som blivit ormbiten.
Och priset då? Hur värdefullt är det att låta Britt-Marie Juup komma och hämta bort en huggorm från tomten?
- Jag tar 20 euro per infångad huggorm och normal kilometerersättning, berättar Juup.
Juup säger att hon är beredd att köra 50 kilometer för att hämta en huggorm. Hon undervisar också i hur man själv kan fånga in en huggorm på ett tryggt sätt - med hjälp av en sopborste och en hink.
- Då skadar man inte ormen, men man måste se till att det görs tryggt, både för en själv och för ormen, säger Britt-Marie Juup.
Snoken är fridlyst och djurvänner som Britt-Marie Juup hoppas att också huggormen ska fridlysas inom kort.