Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag stöder inte systematisk rasism och skitsnack" – NBA-stjärnan Kyrie Irving sägs uppmana spelarna att bojkotta säsongsavslutningen

Från 2020
Kyrie Irving tittar framåt.
Bildtext Kyrie Irving.
Bild: AFP / Lehtikuva

NBA hoppas kunna avsluta säsongen i Orlando under de närmaste månaderna, men Brooklyn Nets stjärna Kyrie Irving uppges uppmana till bojkott. Irving ska ha presenterat sina åsikter under spelarfackets möte på fredagen.

Enligt ligans plan ska 22 av 30 NBA-lag spela klart säsongen i Orlando i anslutning till nöjesfältet Walt Disney World Resort. Seedningsomgångar skulle inledas i slutet av juli, medan slutspelet skulle vara avklarat först i oktober.

Men alla är inte särskilt positivt inställda till planerna.

NBA:s spelarfack NBPA höll ett möte på fredagen där närmare 100 spelare deltog. En av fackets sex vice ordförande, Brooklyn Nets Kyrie Irving, ska ha varit tydlig med att han inte vill att säsongen ska fortsätta.

The Athletics och Stadiums journalist Shams Charania uppgav på Twitter att Irving inte var hoppfull inför sommarens matcher. Själv missar Irving matcherna på grund av en axelskada.

– Jag tycker inte att vi ska till Orlando. Jag stöder inte systematisk rasism och skitsnack. Någonting verkar skumt, ska Irving ha sagt.

Får medhåll

28-årige Irving tycker att matcherna skulle ta uppmärksamhet av den pågående rasismdebatten i USA.

Också andra spelare är fundersamma, rapporterar ESPN.

– När vi väl börjar spela basket igen, kommer nyhetsrapporteringen att gå från att handla om systematisk rasism till vem som gjorde vad i matchen i går kväll. Det här är en avgörande tid för oss att kunna börja spela igen och samtidigt ta in och påverka det som händer i samhället, sade en "välrespekterad" spelare till kanalen.

– Vi frågar oss: ”Var och hur kan vi påverka mest?” Den mentala hälsan diskuteras också och hur vi hanterar allt detta i en bubbla, fortsätter spelaren.

Lauri Markkanens Chicago Bulls ryms inte med bland de 22 lagen.

Diskussion om artikeln