Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Kulmunis budskap till de övriga regeringspartierna: Vi kommer att tvingas göra hårdare reformer än Sipiläregeringen

Från 2020
Centerns ordförande Katri Kulmuni med sammanbiten min.
Bildtext Centerns ordförande Katri Kulmuni försäkrar att Centern fortsätter i regeringen.
Bild: Petteri Sopanen/Yle

Centerns ordförande Katri Kulmuni öppnade sitt hjärta inför partifolket i förmiddags: "De här senaste veckorna har varit en upplevelse som ja inte önskar min värsta fiende", sa hon.

Men så mycket annat öppnade hon inte.

Kulmuni vill fortsätta som ordförande och tänker vid behov kämpa om att få behålla sin plats, men vilken hennes konkreta linje är (annat än att hon nu ska lyssna på folket), det avslöjas inte än.

Inte heller säger hon om hon vill ha tillbaka en ministerpost ifall hon får nytt förtroende på partimötet på hösten.

Kulmuni ser sig som regionernas kandidat

Kulmuni vill se sig som en regionernas kandidat och hon spelar försiktigt också på sin identitet som en ung jordnära kvinna.

Efter att Matti Vanhanen tog över finansministerposten har Samlingspartiet i riksdagen satsat på att försöka slå en kil in i regeringsfronten. Centern är den ansvarsfulla klippan mot den slösaktiga rödgröna fronten, retas samlingspartisterna.

"Vise-Vanhanen", var det en riksdagsledamot som kallade finansministern innan han började skälla på resten av regeringen.
Det här bekommer inte Kulmuni, åtminstone inte på ytan

– Vi är en garant, men en garant för hela Finland, att Finland går framåt. Själv har Samlingspartiet beslutat om att ta ganska mycket lån det senaste årtiondet, inte Centern, sa hon.

"Man kan inte springa bort från svåra beslut"

Ledande centergestalter är ändå oerhört irriterade på en sorts anti-Juha Sipilä-jargong bland vänsterpartierna. Enligt jargongen skedde allt ont under den förra valperioden, och nu är regeringen Marin Sipiläregeringens nemesis.

Katri Kulmuni har sänt offentliga pikar till regeringspartnerna: De stora tilläggsbudgetarna är möjliga för att Sipiläregeringen trimmade ekonomin så att vi nu får billiga lån, har hon sagt.

Under en paus i lördagens fullmäktigemöte kan inte Kulmuni låta bli att skicka ännu ett budskap till SDP, Vänsterförbundet och De gröna:

– Inte ens de reformer vi gjorde under Sipiläs regering är lika stora som de som vi kommer att tvingas göra för att få Finland i balans.

Förstår de övriga regeringspartierna det här?

– Jag tror de förstår att det gäller Finlands framtid. Man kan inte springa bort från svåra beslut.

Diskussion om artikeln