Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Formbesked av 22-åriga stavhopparen Elina Lampela – det nya personbästat ger plats som alla tiders statistiktrea i Finland

Från 2020
Elina Lampela hoppar stav.
Bildtext Arkivbild på Elina Lampela som hoppar stav.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Elina Lampela bjöd Wilma Murto på tufft motstånd då stavdamerna inledde utomhussäsongen i Kuortane. Både segraren Murto och tvåan Lampela noterades för 445 men det var Murto som vann tävlingen.

Elina Lampela inledde prickfritt och klarade 385, 400, 415 och 425 utan bekymmer. Wilma Murto började tävlingen på 425 – en höjd som vållade henne problem. Murto klarade 425 på sitt tredje och sista försök.

Murto fixade däremot direkt både 435 och 445, medan Lampela behövde tre försök på respektive höjd. Se Lampelas lyckade 445-försök på hennes Instagramkonto.

445 är nytt personbästa för Lampela och hon går in som trea i alla tiders finska statistik. Bara Murto och Minna Nikkanen har hoppat högre. Tidigare har Lampela noterats för 435 inomhus och 425 utomhus.

Efter sitt personbästa försökte Lampela på 450 tre gånger, medan Murto gav 455 tre försök, men 22-åringarna fick nöja sig med att bli utan resultatförbättringar.

– Det blev många hopp. Då jag testade på 450 tänkte jag att om jag klarar den höjden på mitt tredje försök så orkar jag inte fortsätta, sa Lampela efter tävlingen till friidrottsförbundet.

"Tudelade känslor"

Både Murto och Lampela noterades alltså för 445 i resultatprotokollet. Trots segern var Murto inte helt nöjd.

– Tudelade känslor. I princip var det bra att få köra i gång säsongen, men tekniskt sett var hoppandet inte vad jag förväntade mig. Jag ger mig 7,5 i vitsord, sa Murto.

Lampela var betydligt nöjdare.

– Inför sommaren gjorde vi en stor teknikförändring. Jag hoppade nu med 16 stegs ansats, medan jag under inomhussäsongen använde mig av 14 och 12. Jag hade inga problem med ansatsen.

Sofie Westerlund från Vasa IS klarade 370 på sitt andra försök och slutade trea i tävlingen. Esbo IF:s Saga Andersson hade ingen lyckad dag och blev utan resultat. Hon inledde tävlingen på 400 och rev sina samtliga tre försök.

Resultat:

1. Wilma Murto (Salon Vilpas) 445
2. Elina Lampela (Oulun Pyrintö) 445
3. Sofie Westerlund (Vasa IS) 370

Se de kompletta resultaten på arrangörens webbplats.

Diskussion om artikeln