Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Astrazeneca får jättekontrakt på coronavaccin

Från 2020
Uppdaterad 14.06.2020 10:54.
Spruta som drar in medicin.
Bildtext För tillfället finns inget godkänt vaccin för covid-19.

Medicinjätten Astrazeneca har undertecknat ett kontrakt med europeiska regeringar om leverans av ett potentiellt vaccin mot covid-19.

Kontraktet omfattar ungefär 400 miljoner vaccindoser. Vaccinet utvecklas vid universitetet i Oxford. Enligt bolaget är avsikten att tillverkningen inte ska vara vinstinbringande under pandemin.

Det är det första kontraktet som undertecknats av den europeiska vaccinalliansen IVA - en grupp som består av Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna.

Tillgängligt för alla medlemsländer så snart som möjligt

Det här eventuella vaccinet är avsett för alla EU-länder genast då det har utvecklats färdigt, uppger Tysklands hälsoministerium. Den tyska regeringen säger till nyhetsbyrån AFP att det är möjligt att ett vaccin kan ha utvecklats färdigt före årsskiftet.

Den experimentella fasen i vaccinutvecklingen har framskridit och avslutas enligt planerna i höst, säger Italiens hälsominister
Roberto Speranza i ett inlägg på Facebook.

Finns inget godkänt vaccin eller läkemedel ännu

För tillfället finns det inget godkänt vaccin eller någon medicin som biter på covid-19.

Många länder i världen - men hittills inte Europa - har redan försäkrat sig om att få tillgång till ett eventuellt vaccin.

För att ett vaccin ska kunna vara tillgängligt i stora volymer snabbt efter ett eventuellt godkännande i år eller nästa år måste produktionskapaciteten garanteras genom ett kontrakt redan nu.

Medan laboratorier nu arbetar för högtryck för att få fram ett vaccin snabbt inom 12 till 18 månader innebär den här typens kontrakt att de kan investera i produktionen - trots att kliniska test på människor inte har avlutats.

Det här kontraktet innebär att medlemsstaterna har rätt att köpa vaccindoser till ett visst pris genast då vaccinet har blivit tillgängligt - i utbyte mot den risk som tagits i fråga om investeringar.

Enligt Världsbanken har EU en befolkning på ungefär 447 miljoner människor.

Medicinföretaget Astrazeneca bildades 1999 då det svenska bolaget Astra och det brittiska bolaget Zeneca slogs ihop.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln