Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vissa anser att det är pinsamt att få mer undervisning än man måste" - allt fler vill ta körkort med så få körlektioner som möjligt i bagaget

Från 2020
Man kör bil
Bildtext För att få ett körkort krävs minst 14 körlektioner och 8 teorilektioner.
Bild: Mostphotos

Den nya körkortslagen som trädde i kraft år 2018 har gjort att många försöker klara sig med så få lektioner i bagaget som minimikravet tillåter.

- Vissa anser till och med att det är lite pinsamt att få mer undervisning än man måste, förklarar Siim Männik, som är chef på Epic Autokoulu till STT.

Männik uppskattar att ungefär 70 procent av bilskolans elever siktar på att klara körprovet med minimiundervisningen i bagaget.

Innan 2018 innebar ett körkort sammanlagt 40 timmar obligatoriska körlektioner och teorilektioner. Nu krävs minst 14 körlektioner och 8 teorilektioner.

En del av körlektionerna kan utföras i en simulator och teorin får skötas elektroniskt.

Antalet körlektioner hänger enligt Männik ihop med var i Finland man bor.

- De som kommer från mindre orter har oftare haft möjlighet att prova lite i förväg innan man kommer till bilskolan, till exempel på en åker.

Enligt uppgifter från Traficom tar eleverna i medeltal endast en extra körlektion.

Enligt Marjo Koskinen, chef för bilskolskedjan CAP, försöker många komma undan så billigt som möjligt och försöker därför hålla sig till minimiantalet.

- Nu när det gått några år sedan förnyelsen, har kunderna börjar förstå att minimilektionerna inte innebär automatiskt att man får sitt körkort.

Triangel på bilskolbil
Bildtext Det är vanligare att få körkort på första försöket om en närstående har lärt en köra.
Bild: Yle

Allt färre får körkort på första försöket

Redan innan den nya körkortslagen dalade antalet chaufförer som fått sitt körkort på första försöket. Den nya lagen har medfört en ännu större sänkning.

År 2017 fick 67 procent av uppkörarna B-körkort på första försöket. Den motsvarande andelen var 60 procent i början av 2020.

Däremot har det blivit vanligare att de som lärt sig köra med en familjemedlem klarar körprovet på första försöket.

På Traficom tror man att den största orsaken till antalet misslyckade uppkörningar helt enkelt är att körlektionerna blivit färre. En annan orsak är att examensmottagarna nuförtiden ser på uppkörningen som en helhet istället för att räkna enskilda fel.

- Minimiantalet körlektioner är inte tillräckligt för många, men eleven vill ändå försöka klara uppkörningen eftersom det kostar mer att ta extralektioner. Lär ens föräldrar en att köra är det lättare att öka antalet körlektioner efter behov, säger Marjo Immonen på Traficom till STT.

Allt fler tar körkort som 17-åring

Den nya körkortslagen gjorde det också lättare att skaffa körkort som 17-åring. Undantagstillstånden har ökat.

Finland sänkte körkortsåldern till 17 – i smyg - Spela upp på Arenan

Tidigare var det bara enstaka 17-åringar som ansökte om åldersdispens, i fjol beviljades nästan 12 000 personer dispens.

Pojkar är mera intresserade av att skaffa körkort före de fyllt 18 än flickor.

Också här spelar personens hemort in. På orter där avstånden till skolor och hobbyer är långa, är undantagstillstånden vanligare.

I till exempel Södra Österbotten och Kajanaland har över en tredjedel av dem som inte fyllt 18 beviljats åldersdispens. Ungdomarna på Åland och i Nyland söker minst undantagstillstånd.

Källa: STT

Diskussion om artikeln