Sydkorea i krismöten efter nordkoreanska hotelser - Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong bakom aggressiva uttalanden
Sydkoreas högsta säkerhetsråd har sammankallats för att diskutera nya hotfulla uttalanden från Nordkorea. Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong hotar att stänga samarbetsbyrån mellan länderna och att riva upp avtal om militär avspänning.
Nordkorea har under de senaste dagarna trappat upp sin hotelser på grund av nordkoreanska avhoppare som fortsätter att skicka flygblad med ballonger från Sydkorea in i Nordkorea, trots avtal om förtroendeskapande åtgärder vid gränsen.
Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong hotade sent i går kväll att stänga förbindelsebyrån mellan länderna om Sydkorea inte stoppar avhopparnas verksamhet.
- Sydkorea kommer snart att bevittna en tragisk scen då den totalt onyttiga förbindelsebyrån kommer att kollapsa, hotade Kim Yo-Jong.
Hon gav också militären fullmakter att "vidta hämndåtgärder."
- Jag har utnyttjat de maktbefogenheter som Partiets Högste Ledare har gett mig och gett direktiv till försvarsministeriet att vidta kraftfulla hämndåtgärder.
Samarbetskontoret ligger i den nordkoreanska gränsstaden Kaesong och är ett resultat av toppmöten mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In.
Kim Yo-Jong har på sistone höjt profilen betydligt och hon fick nyligen det politiska ansvaret för Nordkoreas relationer till Sydkorea.
Storebror Kim har helt försvunnit ur bilden under den senaste kontroversen. Det ses som ett tecken på att han vill att systern ska spela en huvudroll för att stärka sina aktier inför landets väldiga säkerhetsapparat.
Nordkorea stängde på Kim Yo-Jongs order den så kallade "heta linjen" till Sydkorea samtidigt som man hotade att säga upp avtal om förtroendeskapande åtgärder vid gränsen.
Avtalen förbjuder bland annat militärövningar vid gränsen och de har också lett till att länderna har röjt undan landminor och rivit gränsposteringar vid den demilitariserade zonen vid gränsen.
Allvarligt upptrappning
Sydkorea säger att läget är allvarligt och uppmanar Nordkorea att hålla fast vid avtalen om avspänning. Säkerhetsrådets chef Chung Eui-Yong höll på söndag morgon ett krismöte med berörda ministrar och generaler som ska lägga fram sina slutsatser till president Moon.
Både försvarsministeriet och återföreningsministeriet som bär ansvaret för relationerna till Nordkorea, säger sig vara oroade och i larmberedskap för alla eventualiteter.
Det är uppenbart att Nordkorea medvetet trappar upp spänningen med hotelser både mot Sydkorea och USA. Koreaforskare tror att Nordkorea använder de nordkoreanska avhopparna som en ursäkt för att sätta ännu mer tryck på Sydkorea.
- Flygbladen är en ursäkt för att trappa upp spänningen och att skapa en konstgjord kris för att få Seoul att göra vad man vill, säger Duyeon Kim, vid den ansedda tankesmedjan International Crisis Group.
Nordkorea är i desperat behov av sanktionslättnader och är förbittrat över att två toppmöten mellan Kim Jong-Un och Donald Trump inte har lett till konkreta ekonomiska lättnader. Nordkorea klagar också över att det inte har belönats för att det nedmonterade delar av sin viktigaste kärnanläggning.
Kim har flera gånger i år varnat för att Nordkorea inte längre anser sig bundet av några avtal och att det kommer att fortsätta att utveckla både konventionella vapen och sin kärnvapenarsenal.
Inga ekonomiska samarbetsprojekt
Kim Jong-Un har satt som mål att förbättra det utarmade Nordkoreas ekonomi, men förhoppningar om att återuppta lönsamma ekonomiska samarbetsprojekt med sydkoreanska företag, har inte förverkligats på grund av FN-sanktioner.
Nordkoreas ekonomi har dessutom drabbats av att man stängde gränserna till Kina på grund av coronapandemin.
Sydkoreas vänsterliberala president Moon Ja-In som har två år kvar av sin mandatperiod, har som ett av sina främsta mål en fortsatt avspänning på den koreanska halvön.
Han skulle helst stöda Nordkorea ekonomiskt men hans händer är bakbundna av sanktionerna och av USA:s ovilja att gå med på lättnader. Moon har också sina egna problem med USA och Trump, eftersom förhandlingarna om vem som betalar för USA:s baser i Sydkorea, stampar på stället.
Moon är en ovanligt populär president för sydkoreanska förhållanden, men han går nu en svår balansgång när han ska avväga ekonomiska och personliga intressen med Sydkoreas säkerhetsintressen.
Källor:Reuters, Yonhap, AP