Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I sommar kan seniorer delta i gympa på sina egna balkonger

Från 2020
Tatjana Asplund står i en park. I bakgrunden syns vatten och höghus bland träden.
Bildtext Tatjana Asplund, idrottsplanerare.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

När det är dags för balkonggympa kommer en instruktör till bostaden och håller gympapasset på gården. Deltagarna följer rörelserna från sina balkonger.

Det handlar om ett cirka 30 minuters lätt gympapass som sätter fokus på bland annat balans, leder och muskelkondition.
- Vi värmer upp med stora rörelser, sedan gör vi rörelser som ska främja balansen och muskelkonditionen och till sist stretchar vi, säger Tatjana Asplund, idrottsplanerare på Vasa stad.

Gympan ordnas av Vasa stads idrottsservice och riktar sig till seniorer i riskgruppen som kanske inte kan eller vill gå ut och röra på sig. Även om balkonggympans målgrupp är seniorer, understryker Asplund att alla är välkomna.

Gratis, och ingen anmälan krävs

Om staden ordnar balkonggympan i ett hus med flera bostäder sätter man upp ett plakat på anslagstavlan eller dörren om vilka tider som gäller. Det enda man behöver göra för att delta är att titta ut från balkongen och följa med i rörelserna som instruktören visar på gården nedanför.

Gympan är avgiftsfri och ingen anmälan krävs. Egentligen krävs ingen balkong heller.
- Man kan stå i ett fönster och gympa med därifrån, säger Asplund.

Är man intresserad att delta men bor någonstans där gympan inte ordnas är det fritt fram att komma till en bostad där den ordnas och gympa med på gården bara man beaktar säkerhetsavståndet.

Staden tar emot förslag

Vet man att det finns flera i bostaden som är intresserade av balkonggympan kan man skicka in ett tips till Vasa stads idrottsservice. För tillfället arrangeras balkonggympa vid flerbostadshus i Centrum, Storviken, Sunnanvik och Vöråstan.

Tatjana Asplund tycker att gympan har fungerat så bra att hon kan tänka sig att det blir en repris nästa sommar.

Diskussion om artikeln