Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin: Beredskapslagen kan slopas före månadsskiftet

Från 2020
Uppdaterad 14.06.2020 16:01.
Statsminister Sanna Marin i närbild i hennes tjänstebostad Villa Bjälbo i Helsingfors.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) svarade på journalisternas frågor från tjänstebostaden Villa Bjälbo i Helsingfors på söndagen.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) försvarade regeringens linje under coronakriseni Yleprogrammet Statsministerns frågetimme på söndagen. Beredskapslagen är i kraft fram till slutet av juni, men enligt Marin kan lagen eventuellt slopas före det.

Regeringen ska i morgon på måndag gå igenom epidemiläget och diskutera beredskapslagen och de undantagsförhållanden som nu råder i Finland.

– Jag väntar på experternas bedömningar och beslut fattas utgående från dem. Jag följer med coronasiffrorna och hur läget utvecklas varje dag, sa Marin som svarade på frågor i Villa Bjälbo i Helsingfors.

Beslut fattas utgående från vad experterna säger

Marin sa att undantagsförhållandet endast kan fortsätta om det finns starka skäl för det.

Beredskapslagens paragrafer är i kraft fram till slutet av juni, men enligt Marin kan de slopas tidigare om läget tillåter det. Hon sa att regeringen kommer att fatta sitt beslut utgående från experternas utlåtanden.

– Om experterna säger att man kan göra det, så slopar regeringen beredskapslagen före månadsskiftet.

"Jag tror att vi har agerat rätt"

Regeringen har hittills motiverat behovet av beredskapslagens paragrafer med att man vill skydda befolkningen. Syftet har också varit att säkra social- och hälsovården i ett krisläge.

Marin försvarade regeringens linje gällande coronarestriktionerna. Enligt henne var det befogat att ta i bruk beredskapslagen i mars.

– Jag tror att vi har agerat rätt här. Den normala lagstiftningen hade inte de redskap som krävdes, sa hon.

Marin sa också att hon hoppas att samhällsfunktionerna inte behöver stängas i lika hög grad som under den här våren om en andra coronavåg kommer i höst.

Kampen mot corona viktigare än Sverigeresandet

Under statsministerns frågestund behandlades också Finlands västgräns.

Sveriges och Finlands nära samarbete väger lättare än det svåra coronaläget i vårt västra grannland, säger statsminister Marin.

Efter att Finland i veckan lättade på reserestriktionerna till de flesta grannländer hördes missnöjda reaktioner från Sverige.

Sanna Marin beklagar att Sverige lämnas utanför listan, men står fast vid regeringens beslut.

– Vi kan inte låta det goda arbetet som finländarna gjort när de skött om sin och sina medmänniskors hälsa rinna ut i sanden.

Vårdreformen ger inga direkta sparmöjligheter

Under frågestunden blir det också klart att den nya vårdreformen inte kommer att innehålla några sparmål.

Regeringen Sipiläs vård- och landskapsreform som föll, skulle enligt planerna spara in tre miljarder euro i kostnader.

Enligt Marin var det inget realistiskt mål.

– Vi måste trygga den sociala servicen i ett läge där befolkningen blir allt äldre i medeltal. Därför ser jag att vi på sin höjd med en reform kan hindra att kostnaderna ökar för mycket, men någon direkt sparmöjlighet finns inte.