Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Färre aborter på grund av gratis preventivmedel i Vanda – forskare Frida Gyllenberg: "Pengar ska inte styra kvinnans val och rättigheter"

Från 2020
Uppdaterad 14.06.2020 17:37.
Preventivmedel: p-piller, spiral, p-ring, kondomer och p-stav.
Bildtext Av Finlands 310 kommuner erbjuder ett sextiotal gratis preventivmedel i någon mån.
Bild: Paula Collin / Yle

I sju år har Vanda stad erbjudit gratis långvariga preventivmedel. Nu är resultatet här: aborterna i Vanda har minskat, skriver Frida Gyllenberg i en färsk doktorsavhandling.

År 2013 började Vanda erbjuda alla kvinnor det första långvariga preventivmedlet gratis. Det här betyder till exempel hormonspiral, kopparspiral och p-stav.

Redan inom ett år syntes skillnader i statistiken: färre aborter och flera invånare som använde preventivmedel.

– Antalet aborter har sjunkit, speciellt hos de yngre åldersgrupperna, säger medicine licentiat Frida Gyllenberg. Hon jobbar också på Vanda stads familjerådgivning.

Frida Gyllenberg
Bildtext Frida Gyllenberg.
Bild: Laura Hyyti / Yle

Den åldersgrupp där aborterna minskade mest åren 2013–2014 var bland 15–19-åringar, med nästan 40 procent. Bland 20–24-åringarna minskade antalet aborter med ungefär femton procent.

Men hos de äldre märktes ingen stor skillnad.

– Att långverkande preventivmedel är effektiva är en självklarhet. Men det vi har lyckats med i Vanda är att vi har mött behovet av familjerådgivningstjänster, säger Frida Gyllenberg.

Utbudet viktigt

I en fortsatt undersökning märkte Gyllenberg att utbudet av tjänster spelar en stor roll. Många av kvinnorna i Vanda vill att preventivrådgivningen ska vara två saker – nära och lättillgänglig.

I Vanda är kvinnorna nöjda eftersom preventivrådgivningen inte kräver att de talar med en läkare, utan att det räcker med en hälsovårdare.

– Det är viktigt att lyssna på kvinnorna när det kommer till planering av tjänster och utbud, säger Gyllenberg.

Två händer som håller i ett graviditetstest som visar två streck - alltså en graviditet.
Bildtext I Vanda har risken för oönskad graviditet som leder till abort minskat med 80 procent.
Bild: Aleksandr Davydov / Mostphotos

Av Finlands 310 kommuner erbjuder ett sextiotal gratis preventivmedel i någon mån. Borgå stadsfullmäktige behandlade nu i juni ett förslag om att sänka åldersgränsen för gratis preventivmedel från 25 till 20 år.

Orsaken? Coronakrisens sparåtgärder. Men förslaget klubbades inte igenom.

– De flesta aborter förekommer hos kvinnor i åldern 20-25. Jag ser ingen poäng i att åldersgränsen skulle vara lägre än 25, säger Frida Sigfrids (SFP) som är suppleant i Borgå stads stadsfullmäktige och var med på mötet.

I Borgå är preventivrådgivning obligatorisk innan någon kan få gratis preventivmedel. Sigfrids tycker systemet i Borgå har fungerat bra.

– Det är viktigt för unga att diskutera vad som är rätt för dem med någon som har kunskap om preventivmedel, säger hon.

Sigfrids skriver på Twitter att gratis preventivmedel är "den enda rätta lösningen".

– Vi kommer säker att märka av mindre könssjukdomar, färre aborter och färre tonårsgraviditeter i Borgå, säger Frida Sigfrids.

Pengarna ska inte styra

Preventivmedel och preventivmetoder är inte bara en fråga om jämställdhet utan också en socioekonomisk fråga.

– Vi kan också titta på det ur ett jämlikhetsperspektiv mellan kommunerna. Det är orättvist att tillgången till preventivmedel beror på var du bor, säger Sigfrids.

Frida Sigfrids
Bildtext Frida Sigfrids är kommunalpolitiker för SFP i Borgå.
Bild: Belén Weckström / Yle

Det här är en fråga på nationell nivå. I regeringsprogrammet står det svart på vitt: ett riksomfattande försök med avgiftsfria preventivmedel för personer under 25 år.

Frida Gyllenberg hoppas på att social- och hälsovårdsreformen för med sig bra saker när det kommer till preventivmedel och rådgivning.

– Prevention handlar om mera än att förhindra aborter. Om vi har det som mål, eller om vi tittar för mycket på den ekonomiska aspekten, är jag rädd att vi tappar bort kvinnans val och rättigheter på vägen, säger hon.

Gyllenberg tar fasta på hur viktigt det är att höra kvinnorna i planeringen av tjänster i vårdreformen.

– Planeringen får inte ske för snabbt och utan att höra kvinnorna. Då kan det hända att välfungerande strukturer försvinner, säger hon.

Skylt på mödrarådgivningen
Bildtext Servicen spelar en stor roll. För många unga kan det kännas konstigt att få preventivrådgivning på mödrarådgivningen.
Bild: Yle/Chanette Härus

Annan situation i Sverige

Strukturer kan spela en stor roll när det kommer till antalet aborter. I Sverige ser situationen annorlunda ut än i Finland. Där får personer under 20 i hela landet gratis preventivmedel.

Ändå är antalet aborter ungefär dubbelt högre än i Finland.

– Det kan bero på serviceplaneringen. I Sverige har barnmorskor hand om preventivrådgivningen, så den kanske är lite mer splittrad, säger Frida Gyllenberg.

– En annan orsak kan vara att abort har en negativ stämpel i Finland. Det kan kännas som ett misslyckande. Så är det inte i Sverige. Vi måste erbjuda möjlighet till abort och om det behövs ska det inte vara så laddat.

Gratis långverkande preventivmedel har goda följder — aborterna i Vanda har minskat

1:51

Diskussion om artikeln