Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Några har haft tårar i ögonen på grund av att de varit så lyckliga" - biografen Riviera fick öppna sina dörrar

Från 2020
Atte Laurila, Helsinki, 08.04.2020
Bildtext Rivieras grundare Atte Laurila är lättad att få öppna dörrarna till biografen Riviera.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Biografen Riviera i Berghäll i Helsingfors är en av de små, privata biograferna som coronan slog extra hårt på och förlusterna har varit stora. Biografen är ändå mycket älskad av sina kunder och så fort Riviera öppnade, var visningarna så gott som fullbokade.

Nu har de små biograferna börjat öppna igen och intresset har varit enormt.

– Det är två saker jag har saknat under coronan – att sitta på caféet och skriva och läsa, och sen att gå på bio. Jag älskar att gå på bio, för mig är det julafton idag när jag får gå första gången på bio, säger Sanna Tahvanainen som kommit för att se på Jane Austens klassiker Emma.

Att kunna öppna dörrarna till biografen Riviera i betydde lika mycket för grundarna som det betydde för kunderna.

– Det betydde mycket för oss. Vi hade stängt i 2,5 månader vilket var tungt, framförallt på en personlig nivå. Ett tiotal personer jobbar här och vi alla har haft det mycket svårt då framtiden var oklar, säger Atte Laurila som är en av grundarna till Riviera.

Coronatiden har varit kämpig för biografer. Speciellt för små biografer, som fortfarande i dag håller på att återhämta sig.

Redan i början av coronakrisen visste Laurila att de kommer att öppna så fort det bara är möjligt. Egentligen fanns det inga val.

– Det var tungt att inte veta vad krisen skulle betyda för våra jobb, affärsverksamhet och kundrelationer. Vi skulle inte ha kunna ha stängt mycket längre.

Under coronaepidemin började kunderna ändå köpa presentkort och biljetter via nätet, vilket gjorde att omsättningen inte sjönk ända till noll. Biografen sålde dessutom hämtmat, tygkassar och planscher.

Programmet är inte längre tillgängligt

Stekta gröna tomater

Riviera har nu haft öppet sen första juni. De två första veckorna har gått bättre än väntat. Intresset har varit till och med större än samma tid förra året. Alla visningar hittills har varit så gott som fullbokade.

– Filmer och filmupplevelsen intresserar oavsett att det nu inte finns premiärer. Vi visar gammalt program från vintern och också klassiker, men ändå vill människor komma hit, säger Laurila.

Rivieras mest populära film har varit klassikern Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (originaltitel Fried Green Tomatoes). Förslaget att visa den filmen kom från en kund.

– Vi frågade kunderna vad de vill se i den nya Rivieran i den nya situationen och det här var ett av förslagen.

Filmen blev en stor succé. Men i juli lär de första premiärerna börja rulla på filmduken.

– Nu kommer vi att visa filmerna som blev oavslutade men i slutet av sommaren och på hösten kan man man vänta sig nya filmer igen, säger Laurila.

Man går inte på bio bara för att de på film. Riviera är på det sättet en speciell biograf, eftersom där också säljs mat och alkoholdrycker. Men främst går man dit för att få vara tillsammans.

– Jag tror att bio-upplevelsen är speciellt bra nu i de här tiderna. Det är en paus från vardagen och man kommer bort då vardagen känns jobbig. Och sen förstås får man vara tillsammans, fortsätter han.

"Jag har väntat på den här kvällen så mycket"

Nina Heikkinen är bartender på Riviera. Hon har själv blivit rörd av kundernas kommentarer efter öppningen.

– Några har haft tårar i ögonen på grund av att de varit så lyckliga att få umgås igen och för att få komma på bio – och för att överhuvudtaget se vänner över en cocktail, säger Heikkinen.

För att göra öppningen möjlig fick personalen på Riviera använda sin kreativitet. Baren är stängd med undantag av uteserveringen som är öppen i slutet av veckan.

Nästan hälften av stolarna och sofforna från biosalongen har förts bort. Platserna har minskat i antal från 60 till 38.

– Vi har fått mycket tack för att vi har satsat på att kunna öppna genom de här åtgärden, och lyckats skapa en upplevelse som känns säker, säger Laurila.

Johanna Suhonen är för första gången på film sedan coronakrisen började. Hon delar en flaska skumpa med sin kompis och har beställt tapas till sin sittplats i biosalongen.

– Jag har väntat på den här kvällen så mycket. Biljetterna skaffades direkt när de kom till salu. Att gå på bio är en viktig hobby för mig, säger Suhonen.

Också Kirsti Kojo är på bio för första gången på länge. En av hennes fyra döttrar har bjudit henne på bio i kväll.

– Det är roligt, det är fint. Jag tar hand om min gamla mamma och jag har inte så mycket fritid heller, så nu är det så roligt att min dotter tog mig på bio, glädjer hon.

Diskussion om artikeln