Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rayshard Brooks sköts två gånger i ryggen enligt obduktionsrapport i Atlanta - "Han utgjorde ingen fara för någon"

Från 2020
Uppdaterad 15.06.2020 08:24.
Blommor, hjärtformade ballonger och plakat till minnet av Rayshard Brooks utanför restaurangen Wendy's.
Bildtext Dödsskjutningen i Atlanta utlöste både sorg och ilska och nya landsomfattande protester mot polisbrutalitet.

Rayshard Brooks som dödades av polisen i Atlanta under veckoslutet, sköts två gånger i ryggen. Obduktionsrapporten tyder alltså på att han försökte fly då polisen avlossade skott mot honom.

Den 27-årige Rayshard Brooks fick dödliga skador och avled senare på sjukhus på grund av blodförlust och skador på inre organ. Dödsorsaken anges som "skottskador i ryggen" enligt den officiella rapporten.

Åklagaren kritiserar polisen och säger att Brooks inte utgjorde något hot då han sköts.

- Han verkade inte utgöra någon fara för någon och därför känns det orimligt att situationen tillspetsades så att han dog, säger distriktsåklagaren Paul Howard som utreder fallet.

Brooks hade somnat i sin bil på en parkeringsplats utanför en snabbmatsrestaurang då restaurangens personal ringde till polisen.

Videobilder visar att Rayshard Brooks betedde sig vänligt mot poliserna som anlände till platsen och väckte honom. Han bjöd inte på något motstånd innan poliserna utförde ett alkoholtest och plötsligt beslöt att anhålla honom.

De råkade i handgemäng och det var i det skedet som Brooks grep polismannen Garret Rolfs elpistol som han riktade mot polisen, innan han försökte springa i väg.

Nya landsomfattande protester

Dödsskjutningen utlöste våldsamma protester i Atlanta och den berörda restaurangen brändes ner. På lördag drog ännu fler människor ut på gatorna i protest och tusentals bilister blockerade motorvägar i och omkring Atlanta.

Skjutningen gav också ny fart åt debatten om rasistiskt polisvåld i USA och om vilka befogenheter polisen har för att använda dödligt våld.

Atlantas polischef avgick medan polismannen Garret Rolfe som sköt Brooks, avhölls från sin tjänst i väntan på utredning och sannolikt rättegång. Den andra polismannen förflyttades till andra uppgifter.

Åklagaren har inte ännu väckt åtal men han överväger att göra det under den här veckan.

Dödsskjutningen i Atlanta utlöste också nya protester i andra storstäder som New York och Los Angeles.

En svartvit selfie på en svart man som ser rakt in i kameran.
Bildtext Rayshard Brooks var 27 år gammal då han sköts ihjäl på en parkeringsplats.

Brooks familj beskriver honom som en vänlig och omtänksam fader som hade problem som han försökte komma över. Hans far Larry Barbine säger att familjen är chockerad och att det känns omöjligt att tänka sig att han dog just när hans liv tog en bättre vändning.

- Jag kan inte förstå att det gick så där. Jag hörde om mordet på lördag och jag är bara förkrossad, säger pappan Larry Barbine.

Brooks änka Tomika Miller kräver att poliserna ställs till svars och åtalas.

- Jag vill att de hamnar i fängelse. Om det var min man som sköt dem så skulle han redan vara i fängelse för att avtjäna livstidsstraff.

En svart man med ett munskydd i den amerikanska flaggans färger. På mannens skjorta kan man läsa texten Black lives matter.
Bildtext Tusentals människor drog ut på gatorna i Atlanta i protest mot dödsskjutningen.

Catch-22

De två poliserna som var inblandade har inte gett några uttalanden och deras polisförbund har anlitat försvarsadvokater åt dem.

Polisförbundet som i övrigt har varit tystlåtet, är i varje fall kritiskt mot att den misstänkte polisen Garret Rolfe avskedades från poliskåren innan han fick en chans att försvara sig.

Det lokala polisförbundets ordförande Vince Champion klagar över att polisen inte längre verkar ha någon på sin sida.

- Det är Catch-22 i det här skedet. Vi har medborgarna som vi är beroende av och som inte tycker om oss. Vi har administrationen och regeringen som vi också är beroende av som inte heller tycker om oss. Vi välkomnar förändringar, det gör vi alltid, men det är städerna och kommunerna som inte vill betala för det.

Källor; AP, Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln