Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Duterte-kritiska journalisten Maria Ressa fick upp till sex års fängelse för ärekränkning - "Hotar yttrandefriheten i Filippinerna"

Från 2020
Uppdaterad 15.06.2020 09:23.
Maria Ressa uppmanar journalister att fortsätta sin kamp för yttrande- och tryckfrihet.
Bildtext Maria Ressa uppmanar journalister att fortsätta sin kamp för yttrande- och tryckfriheten i Filippinerna.

Den prisbelönta filippinsk-amerikanska journalisten Maria Ressa har dömts till upp till sex års fängelse för ärekränkning i en rättegång som väckte uppmärksamhet världen över. Ressa som är känd för sina kritiska artiklar om president Rodrigo Duterte, anser att rättegången var politiskt motiverad för att tysta henne och andra oberoende journalister.

Maria Ressa åtalades på grund av en artikel från år 2012 där Högsta Domstolens president anklagas för kopplingar till den skumma affärsmannen Wilfredo Keng som misstänktes för mord, människohandel och narkotikabrott.

Ressa som är chefredaktör för den numera bannlysta nättidningen The Rappler, bedyrar att hon är oskyldig och att bevisen var fabricerade. Det var inte hon som skrev artikeln och det var inte hon som godkände den innan den publicerades, säger Ressa som anklagar Duterte och hans justitieministerium för maktmissbruk.

- Beslutet är förkrossande för mig, för det säger att Rappler hade fel, konstaterade Ressa med darrande röst. Hon uppmanade journalister och alla filippinier att "fortsätta att kämpa för sina rättigheter och att ställa makten till svars."

Rättegången har väckt stor uppmärksamhet världen över bland journalister och människorättsorganisationer som oroar sig för pressfriheten i Filippinerna under Dutertes styre. Ressa är välkänd i hela Asien efter att ha arbetat för tv-kanalen CNN.

Hon var en av dem som tidningen Time utsåg till "Årets personer" år 2018.

Maria Ressas advokat Amal Clooney anser att domen hotar press- och yttrandefriheten i Filippinerna.
Bildtext Maria Ressas advokat Amal Clooney anser att domen hotar tryck- och yttrandefriheten i Filippinerna.

Den kända människorättsjuristen Amal Clooney som hör till Ressas advokater, understryker att åtalen byggde på en lag som inte existerade då artikeln publicerades och att preskriptionstiden för det förmodade brottet redan hade gått ut.

Clooney anser att det är frågan om "årtiondets fall" med tanke på press- och yttrandefriheten som hotas över hela världen. Hon påpekar att Ressa och The Rappler har rapporterat om korruption, maktmissbruk och Dutertes krig mot misstänkta narkotikabrottslingar, som har krävt tusentals dödsoffer.

- Duterte har själv anklagat journalister för att vara spioner som inte kan räkna med att inte bli mördade, säger Amal Clooney som kräver att USA ingriper eftersom Maria Ressa är amerikansk medborgare.

Tidningen Time utsåg Maria Ressa till en av årets personer år 2018.
Bildtext Tidningen Time utsåg Maria Ressa till en av årets personer år 2018.

Duterte tar hämnd

Domaren Rainelda Estacio-Montesa sade då hon kungjorde domen att medier "inte ska vänta sig att pressfriheten kan användas som en sköld för att försvara sig mot åtal."

Duterte har också hävdat att det inte är frågan om pressfrihet och han får stöd av justitieministeriet som väckte åtalet mot Ressa.

Rättegången kan ha långtgående följder för pressfriheten i Filippinerna. Om domen fastställs i högre instans så kan journalister därefter dras inför rätta för ärekränkning ännu tolv år efter att en artikel har publicerats i en tidning eller på nätet.

Även om Maria Ressa skulle få en friande dom så är hon inte ännu på det torra eftersom hon har andra åtal väntande i sin egenskap av chefredaktör för The Rappler.

Duterte och hans män försöker komma åt henne bland annat för att hon skulle ha brutit mot en lag som förbjuder filippinska mediebyråer från att ta emot utländska investeringar.

Duterte är också i strid med landets största tv-kanal ABS-CBN, som stängdes förra månaden. Duterte vägrar att förnya kanalens licens och tvisten kommer nu att lösas av det filippinska parlamentet.

Källor: Reuters, AP, Amal Clooney

Diskussion om artikeln