Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HS: Joel Pohjanpalo kunde ha hamnat i England för att få speltid – Leeds var ett hett alternativ men Leverkusens vilja vägde tyngst

Från 2020
Joel Pohjanpalo firar sitt mål.
Bildtext Joel Pohjanpalo har gjort sex mål på lika många matcher sedan omstarten i Tyskland.
Bild: imago sport/ All Over Press

Sex mål har gjort Joel Pohjanpalo till en av de hetaste anfallarna i tysk fotboll. I Hamburg får han den speltid han behöver och levererar. Men Pohjanpalo kunde lika väl ha flyttat till The Championship i vintras. Jag ville gå till en klubb där man får många målchanser, säger han till Helsingin Sanomat.

Det har knappast undgått någon att Joel Pohjanpalo öser in mål för Hamburg. På sex ligamatcher efter coronauppehållet har han gjort lika många mål och klivit fram som det självklara valet i anfallet.

Pohjanpalos fullträffar har också bidragit till att den anrika klubben från norra Tyskland har häng på en plats i Bundesliga nästa säsong.

Men om man backar bandet några år så lekte inte fotbollslivet för Pohjanpalo. Han plågades av envisa skador och var långt i från en startplats i Bayer Leverkusen. Dessutom ådrog han sig en ny skada i höstas när Finland säkrade sin EM-biljett.

När skadan hade läkt valde Leverkusen att låna ut Pohjanpalo så att han skulle kunna komma i form igen. Valet föll på Hamburg men det fanns också intresse i England från Leeds United.

– Det var ett hett alternativ. Det som lockade var att klubben är nära att stiga till Premier League. Leverkusen ville ändå att jag skulle finnas nära. HSV och Leeds spelar i stora drag på samma sätt och om samma saker och det inverkade att Hamburg är nära Leverkusen, säger Pohjanpalo i en intervju för Helsingin Sanomat.

– I efterhand kan jag säga att det var en perfekt flytt. HSV uppfyllde alla kriterier jag hade och jag visste att ett lånekontrakt handlar om en kort period och jag var tvungen att komma i kapp laget snabbt. Jag ville gå till en klubb där man får många målchanser.

Joel Pohjanpalo jublar med lagkamrat.
Bildtext Pohjanpalo har fått den speltid han behöver i HSV.
Bild: Valeria Witters/Witters/Pool via xim.gs/ All Over Press

Hamburg har inte köpoption

En faktor som också avgjorde att valet föll på Hamburg i stället för på Championship-klubben Leeds var att det fanns ett bekant ansikte i den tyska klubben.

– HSV:s sportchef jobbade tidigare i Leverkusen och var den som scoutade mig från Finland. Jag visste att jag skulle få förtroende när jag flyttade hit, säger han.

Joel Pohjanpalo kommer att vara en viktig kugge i Hamburgs tre återstående ligamatcher den här säsongen. En säsong som han hoppas ska kulminera med avancemang men sedan är allt öppet igen.

– Om och när vi stiger till Bundesliga kommer det att var ett stort steg i min egen karriär. Det har en stor betydelse om jag har en avgörande roll i att lyfta en stor klubb som HSV tillbaka till Bundesliga.

– Vad det gäller framtiden är det onödigt att spekulera. Ett som är säkert är att HSV inte har en köpoption och jag har två år kvar på kontraktet med Leverkusen. Vi får se vad som händer i höst, säger han.

Hamburgs återstående matcher i 2.Bundesliga:

16.6 HSV – Vfl Osnabrück

21.6 FC Heidenheim – HSV

28.6 HSV – SV Sandhausen

Diskussion om artikeln