Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över hundra nya fall i Norrbotten på några dagar - finländare som reser till Norge får åka genom Sverige utan karantän

Från 2020
Norges flagga
Bildtext Den som tar sig till Norge via Sverige i eget fordon undgår karantän.
Bild: Mostphotos / William Perugini

Enligt Norska ambassaden får finländare köra igenom Sverige utan att hamna i karantän då de anländer till Norge. Det rekommenderas ändå att man stannar så lite som möjligt på vägen.

Enligt Region Norrbotten konstaterades under fredagen 41 nya fall av covid-19 i länet. I lördags bekräftades 33 nya fall, i söndags 41. Sammanlagt bekräftades alltså totalt 115 nya fall av coronavirus i Norrbotten endast under förra helgen.

693 personer har totalt smitatts av coronaviruset i Norrbotten. 19 personer vårdas på sjukhus, varav sju på intensivvårdsavdelningen.

Sammanlagt har 59 personer dött i covid-19 i Norrbotten.

Ändå tillåtet att köra igenom

Norge öppnade på måndag gränserna för nordbor, förutom för svenskar. Enligt Norges ambassad får finländare ändå köra igenom Sverige för att ta sig till Norge, utan att försättas i karantän.

Enligt rekommendationen får man ändå inte övernatta i Sverige på vägen och det rekommenderas att göra så få stopp som möjligt på vägen.

För att undgå karantän i Norge förutsätts även att man håller säkerhetsavstånd medan man till exempel besöker en bensinmack i Sverige.

Man bör även ta den kortaste vägen genom ett område med förhöjd smittorisk, enligt ambassaden.

Det här gäller för personer som tar sig från Finland eller Danmark till Norge genom Sverige i eget fordon.

Diskussion om artikeln