Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ett nytt coronafall i Raseborg - 20 personer i karantän

Från 2020
Uppdaterad 16.06.2020 22:01.
En man pratar i telefon samtidigt som han tittar ut genom ett fönster.
Bildtext Den som är är i karantän ska hålla sig hemma. Man får gå ut så länge som man inte träffar människor.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Ett nytt fall av corona upptäcktes i Raseborg i torsdags (11.6).

På plantskolan Puutarha Tahvoset i Persböle i Pojo har personalen fått information om att en person har testat positivt för coronaviruset.

På en lapp som lämnats i personalens matsal står det att Raseborgs stad har kontaktat alla som blivit utsatta och de har satts i karantän.

På lappen står det att ett fall bekräftades i torsdags.

Det står också att alla som ätit lunch i matsalen under perioderna 3-5.6 och 8-9.6 bör höra av sig till en anställd som sedan skickar listan vidare till Raseborgs stads hälsomyndigheter.

Lapp som på finska informerar anställda om coronasmitta.
Bildtext Lappen sattes upp i matsalen.
Bild: Privat

Chefsläkare Tove Wide vid Raseborgs stad kan inte gå in på detaljer och kan därför inte bekräfta att det aktuella fallet upptäcktes just vid plantskolan.

- För tillfället är det omkring 20 personer som är i karantän, säger stadens chefsläkare Tove Wide.

Wide kan heller inte precisera om samtliga 20 i karantän har anknytning till det nya fallet eller om det handlar om personer i karantän i Raseborg överlag.

En kvinna i glasögon  ser in i kameran och ler.
Bildtext Chefsläkaren Tove Wide påminner om att de flesta som sätts i karantän inte insjuknar.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Yle Västnyland har sedan i fredags (12.6) försökt nå ägarna på plantskolan i Pojo för att fråga hur coronafallet och karantänerna påverkar deras verksamhet men redaktionen har inte lyckats nå ägarna.

Tillägg 16.6.2020 kl 22: Efter att artikeln publicerats meddelade vd Tomi Tahvonen att företaget tyvärr inte kan kommentera eftersom det kan handla om personliga hälsouppgifter. Han uppmanade redaktionen att kontakta myndigheterna, vilket redaktionen redan hade gjort.

Chefsläkaren: "Vi gör allt vi kan för att inte få en stor spridning"

Chefsläkare Tove Wide berättar att personer i karantän ska hålla sig hemma och undvika att träffa folk. Man får gå ut så länge som man inte träffar människor.

Wide påpekar att de flesta som sätts i karantän inte insjuknar i covid-19, men det är viktigt att kartlägga alla personer som kan vara smittade.

- Vi gör allt vi kan för att inte få en stor spridning. Det är endast människor som varit i direkt kontakt med smittbäraren som sätts i karantän.

- Men de här personernas familjemedlemmar är inte i karantän. Det är först om en person i karantän blir sjuk som också familjemedlemmarna sätts i karantän, säger Wide.

Kartlägger smitta

Chefsläkaren berättar att Raseborgs stad har som målsättning att kartlägga smittspridningen och eventuella smittade inom tolv timmar. I allmänhet är det endast personer med symtom som testas för corona.

- Coronatestet berättar enbart om situationen i nuläget, det utesluter inte att man blir smittbärare inom inkubationstiden som är 14 dagar, säger Tove Wide.

Om testet är negativt har man knappast smittat någon, men man måste stanna hemma tills symtomen är över.

Wide påminner att det är viktigt att stanna hemma ifall man känner sig förkyld.

Ifall du har symtom ska du kontakta hälsocentralen eller ringa numret 116117.

Puutarha Tahvoset odlar på cirka 100 hektar i Persböle.

Tahvoset är en rätt stor arbetsgivare i Raseborg. I april när tillgången till arbetskraft vid trädgårdsföretag diskuterades livligt, uppgav företaget att de behöver cirka 50 som kan jobba året runt och dessutom mellan 100 och 130 säsongsarbetare.

Tillägg 16.6.2020 vid 20.45-tiden: Yle Västnyland har i det här fallet valt att nämna företagets namn då det handlar om en stor arbetsgivare och då så många försatts i karantän. Det finns i detta fall ett allmänintresse trots att vi i övrigt är restriktiva när det gäller hälsouppgifter.