Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya samarbetsförhandlingar i Vasa – summan som ska sparas in motsvarar 13 oavlönade dagar per anställd

Från 2020
Uppdaterad 15.06.2020 19:11.
Torget i Vasa
Bildtext Vasa har ett underskott från tidigare som enligt lagen måste täckas upp i år.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Vasa stad inleder samarbetsförhandlingar med hela sin personal. Det beslöt stadsstyrelsen vid sitt möte på måndag.

Orsaken är den dåliga ekonomin. Prognosen för 2020 visar att staden kommer att gå 3,6 miljoner euro på plus. Men staden har sedan tidigare ett ackumulerat underskott som enligt lagen måste täckas i år.

För att lyckas med det måste staden gå minst 13,3 miljoner euro på plus. Det betyder att 9,7 miljoner euro måste sparas in någonstans. Förslaget är att högst halva summan (4,85 miljoner) får täckas genom samarbetsförhandlingarna.

Miia Äkkinen är ekonomi-och strategichef i Vasa.
Bildtext Miia Äkkinen.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

– Besparingar eftersträvas i första hand genom permitteringar. I augusti får stadsstyrelsen också fundera på andra åtgärder, som till exempel att förlänga upphandlingsförbudet till slutet av året, berättar ekonomi- och strategidirektör Miia Äkkinen.

Kommer permitteringar att räcka?

– Vi hoppas att det räcker. I första hand tar vi det genom permitteringar.

Samarbetsförhandlingarna inleds denna vecka.

13 oavlönade dagar per anställd

Utgångspunkten är att permitteringarna ska gälla alla stadens sektorer. Men enligt Äkkinen ska det ännu diskuteras vilka arbetsgrupper som påverkas.

Summan som kan sparas in genom samarbetsförhandlingarna betyder i praktiken en oavlönad tid på cirka 13 dagar per arbetstagare i år.

Om pandemisituationen igen skulle förvärras kan det också betyda att en del av stadens verksamheter och enheter måste stängas och serviceutbudet minskas.

– Om så blir fallet, kommer vi i samarbetsförfarandet att förhandla också om personallösningar som sammanhänger med begränsningar i undantagstillståndet, berättar personaldirektör Tuulikki Kruhse-Poutanen.

Som exempel på vilka verksamheter det kan gälla ger Miia Äkkinen simhallen, som också var stängd under våren.

Ifall det skulle leda till några permanenta stängningar av verksamhet eller uppsägningar är svårt att veta, säger Äkkinen.

Artikeln uppdaterad 15.6 kl. 19:11 med fler citat av Miia Äkkinen.

Diskussion om artikeln