Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pop att köpa sommarstuga i Västnyland – nu duger också primitivare stugor och obebyggda holmar

Från 2020
En solig sommardag vid Gunnarsstrand i Hangö. Sandstrand, knallblå himmel, miniflagga (Finlands) vid en fiskebod. Flera fiskebodar och båtar längs stranden.
Bildtext Som ett svenskt vykort, men med Finlands flagga. Gunnarstrand i Hangö är ett paradis året runt, men speciellt sommartid för Hangöborna. Fiskebodarna ägs av Hangöbor och är ytterst sällan till salu.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det har alltid varit ganska lätt att sälja sommar- och fritidsbostäder i Västnyland. Den här våren har handeln varit extra livlig, men köparna är nog prismedvetna.

Vi har tidigare skrivit och berättat att tomthandeln i Västnyland har gått ganska trögt. Det verkar inte heller vara något större sug efter småhus med gård.

Det här gäller då i första hand om man är eller funderar på att bli fastboende i Västnyland.

Går det däremot att kombinera hus och gård i Västnyland med en lägenhet i huvudstadsregionen, där man är skriven, ja då är det en helt annan sak.

Kriterium 1: Nära huvudstadsregionen

Västnyland är nämligen fortsättningsvis en populär region för fritidsboende.

Fastighetsmäklare Stella Limnell på OP-hem har jobbat drygt 25 år med att förmedla fastigheter.

- Det är nog fart under galoscherna nu. Det är det alltid den här tiden på året. Coronan har också inverkat så att man har börjat titta på ställen närmare huvudstadsregionen. Hittar man något man kan utnyttja en längre tid än sex veckor om året och kan man också jobba på distans från sommarstugan, så är det mycket möjligt att det blir affär bara priset är det rätta, säger Stella Limnell.

Vy från en stugaltan. Man ser skog, gröna buskar, hav, en brygga
Bildtext Jobbdator, en kopp kaffe och förstås fungerande wifi. Många har jobbat hemifrån den här våren och vill kanske uppleva lite annorlunda kontorslandskap också i framtiden.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Kriterium 2 och 3: Nära vatten och till rimligt pris

Den här soliga eftermiddagen i juni visar hon en stockstuga med bastu, strand och brygga för ett äldre par från Träskända.

Objektet lades ut på nätet kvällen före och nu redan har Stella Limnell sin första visning.

- Vi har letat efter ett sommarställe i över ett år redan, säger Henry Ahola.

Tidigare på dagen har de sett på fritidsställen i Salo, men enligt Henry Ahola är det jobbigt att hitta just den där rätta stugan.

- Kriterierna är att stugan ska ligga vid vatten och ha ett rimligt pris, säger Henry Ahola.

Dessutom vill han ha vissa bekvämligheter, som vatten in i huset.

Paret Ahola brukar tillbringa vintrarna i Florida.

Henry Ahola nämner inte coronaläget i USA som en delorsak till att paret söker ett andra hem i Finland.

Strandbryn.  En sten som sticker upp ur vattnet. Sommar och soligt.
Bildtext Inte riktigt som i Florida, men det är kanske just det som är poängen med ett sommarställe i Finland.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

För cirka 35 år sedan hade de ett sommarställe i Persböle i Pojo. Nu vill Henry Ahola pröva på stugliv igen.

Det kan vara i Västnyland, men också någon annanstans bara det är nära till vattnet.

- Det är också för barnbarnens skull, säger Henry Ahola och pekar mot sandstranden.

Två personer, en kvinna och en man, står på en lång brygga och tittar ut mot havet.
Bildtext Henry Ahola från Träskända står tillsammans med fastighetsmäklare Stella Limnell på bryggan och njuter av utsikten. Kanske Ahola funderar om gammelgäddan lurar där i vassen. Eller så funderar han om stugan i Salo ändå var bättre.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Han står en lång stund på bryggan och tittar ut över havet, men röjer inte med en min om det är objektet i Höstnäs i Snappertuna som är det bästa hittills.

Hans fru viskar däremot till mig att de aldrig har stannat så här länge på en stugvisning.

Trots att Henry Ahola säger att han tänker på barnbarnen, kan han gott tänka sig att sälja sommarstället om inte de vuxna barnen är intresserade av att ta över.

- Jag tänker inte tvinga någon att komma till stugan. Vill inte ungarna ha stugan så säljer jag den så länge jag är vid mina sinnens fulla bruk, säger Henry Ahola.

Åsikt 1: Coronaläget har inte gjort stughandeln livligare

Stella Limnell säger att sommarstugor också säljs vintertid.

- Det känns ju som om kommersen skulle vara extra livlig den här våren eftersom alla pratar om den, men jag skulle säga att det har varit ganska lika alla vårar och somrar. Har man pengarna och hittar det rätta stället så gör man affär fast mitt i vintern.

En kvinna med långt hår och solglasögon i hårfästet ler mot kameran. Hon har läppstift, blå skjorta och gråbeige linnekavaj. Hon ser glad ut. I bakgrunden en brun garagebyggnad eller egentligen ett hus.
Bildtext Fastighetsmäklare Stella Limnell berättar fakta om huskonstruktioner, utedass och lokala sevärdheter för hugade stugköpare.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Också andra fastighetsförmedlare säger att det har varit en bra och fartfylld vår för de som önskat köpa, men också för de som har tänkt sälja sina sommarställen.

Åsikt 2: Stugor på en holme säljer inte

Speciellt stor efterfrågan är det på fastlandsställen, men vid havet och bilväg ända fram.

Det konstaterar försäljningschef Mosse Lindholm. Han är fastighetsmäklare på Aktia fastighetsförmedling i Ekenäs.

Tre solstolar/bruna utestolar av trä på en sandstrand. Sommar och sol. En hög med krattad, fjolårsvas i bakgrunden.
Bildtext Det här är ingen avlägsen ö, utan Lövö udd i Höstnäs dit man kommer fram med bil. Här skulle troligtvis både Robinson Crusoe och hans följeslagare Fredag trivas eftersom det är relativt nära till både Ekenäs och Karis och ännu vidare vidare till Helsingfors.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Däremot går handeln med parceller ute på holmar trögt som tusan, konstaterar Lindholm.

Åsikt 3: Nu köper folk också obebyggda holmar

Hans kollega i Hangö, fastighetsförmedlare Kjell Dannberg är delvis av en annan åsikt.

Allt går, till och med obebodda holmar, konstaterar Dannberg.

- Jag tror helt klart att det är en trend som kommer att hålla i sig. Dagens unga familjer funderar på livet på ett annat sätt. Man vill gärna ha en privat plats med avstånd till andra personer. Jag tror att man märker hur skönt det är att vara ute på en holme, höra fåglarnas kvitter och ha naturen runt sig.

En man med vit skjorta och solglasögon uppe vid hårfästet sitter och kisar mot soeln en solig sommardag med knallblå himmel. Han har en röd fiskebod i bakgrunden. Sitter vid bodens altan.
Bildtext Fastighetsförmedlare Kjell Dannberg äger en fiskebod i Gunnarstrand i Hangö. De säljs inte till fritidsborna. Enligt Dannberg ska man vara skriven i Hangö, äga båt och minst två fisknät för att få äga en fiskebod här.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det som icke-Hangöbor tittar på är allt från småhus till lägenheter.

- Vi har knappt om röda "mormorsstugor" med egen gård i Hangö, säger Kjell Dannberg och tillägger att lägenheter i höghus duger gott bara de har balkong.

Hangö har varit och är fortsättningsvis en populär semester- och sommarort för folk främst från huvudstadsregionen.

En ny trend kan också skönjas i Hangö.

- Tidigare skulle Hangöhemmet finnas på södra sidan av järnvägen, på den så kallade finsidan. Nu tittar man också efter fritidsbostäder på norra sidan, säger Kjell Dannberg.

På den så kallade finsidan har bostadspriserna redan länge varit höga. Nu hoppas Kjell Dannberg att bostadspriserna på norra sidan av järnvägen, om inte stiger, så i alla fall hålls på den nivå de är idag.

- Det är helt klart efterfrågan som styr priserna, något annat kan jag inte säga. Hangö har tyvärr haft mycket arbetslöshet som gjort att priserna har sjunkit på norra sidan, säger Kjell Dannberg.

Åsikt 4: Coronavåren har satt fart på stugförsäljningen

I Lojo säger fastighetsförmedlare Sari Anttila på Aktia fastighetsförmedling att hon och hennes kollega har sålt flera stugor redan i samband med första visningen.

- Säljarna har till och med erbjudits mer pengar än det begärda priset, säger Sari Anttila.

Stughandeln har varit livlig i Lojo och Anttila tror att det är coronaläget som satt fart på köparna.

- Det är inte längre en självklarhet att vi kan resa utomlands på vår semester, säger Sari Anttila, fastighetsförmedlare i Lojo.

Pop med sommarstuga eller ett andra hem i Hangö. Nu går också bostäderna norr om järnvägen åt

6:38

Sug efter sommarstugor, följ med på en visning i Snappertuna!

8:41

Diskussion om artikeln