Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Gå tillbaka till målet så att de kan kasta bananer på dig" – svensk domare riktade rasistiska ord mot Östersunds målvakt under en match

Från 2020
Aly Keita står i Östersunds mål.
Bildtext Aly Keita spelar fortfarande för Östersund.
Bild: Stella Pictures/All Over Press

Domaren Martin Strömbergsson är bortplockad från sina uppdrag i allsvenskan just nu. Anledningen är att han uttalade sig rasistiskt i fjol. "Det blev jättefel", säger Strömbergsson till Expressen.

Den allsvenska fotbollssäsongen inleddes i helgen. En av rubrikerna under den första omgången handlar varken om Stockholmsklubbarnas segrar eller hur det ska gå för Malmö FF.

I stället berättar Östersunds målvakt Aly Keita om rasism som han har upplevt på fotbollsplanen i Sverige. I ÖFK:s podcast säger Keita att en domare ska ha uttalat sig rasistiskt under en match mellan ÖFK och Gif Sundsvall i fjol.

– Domaren kom fram till och sa något i stil med "gå tillbaka till målet så att de kan kasta bananer på dig".

– Jag sa till honom att det var väldigt rasistiskt sagt av honom och att det inte är något jag tillåter. Jag tänkte att det var helt sjukt att han sa nånting sånt. Det tog lite tid innan jag fattade vad han sagt, men sen blev jag väldigt arg direkt.

Enligt Keita ska domaren ha bett om ursäkt direkt. ÖFK valde att inte anmäla händelsen till det svenska fotbollsförbundet.

"Otroligt korkat uttalande"

Domaren är Martin Strömbergsson – rutinerad allsvensk domare som också har meriter från internationella uppdrag. Efter Keitas berättelse har Strömbergsson plockats bort från den match som han skulle döma på torsdag.

Han var inprickad på matchen mellan Keitas Östersund och Sirius.

I en intervju med Expressen säger Strömbergsson att han är ångerfull och att hans ord var ett skämt som tolkades fel.

– Jag kan konstatera att den dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det. Så uppfattar jag att Keita också uppfattat det. Det är en gammal klassisk Gävleborgsfloskel som jag kan säga till målvakter. Ingenting som är kopplat till att han är mörkhyad.

Strömbergsson ska ha bett om ursäkt flera gånger, men den svenska domarbasen Stefan Johannesson säger att ärendet ska diskuteras. Han har pratat med Strömbergsson och tror på förklaringen att det var ett illa valt ordval.

– Det är ett otroligt korkat uttalande. Han kommer inte döma några matcher förrän vi har utrett vad som hänt. Jag blev lite tagen på sängen, säger Johannesson enligt Sportbladet.