Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s högsta domstol förbjuder diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell orientering

Från 2020
En man lyfter upp regnbågsflagga utanför USA:s högsta domstol den 15 juni 2020.
Bildtext En man lyfter upp regnbågsflagga utanför USA:s högsta domstol den 15 juni 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Högsta domstolen i USA har beslutat att ett federalt förbud mot diskriminering på arbetsplatsen omfattar också sexuella minoriteter.

Beslutet betecknas som ett av de viktigaste besluten om hbtiq-personers rättigheter på senare år.

Enligt lagen från 1964 är det förbjudet för företag att diskriminera på grund av kön, ras, hudfärg, härkomst och religion.

Transpersonen Vandy Beth Glenn säger till Thomson Reuters Foundation att det nu finns lag på att inga transpersoner och inga lesbiska kvinnor eller homosexuella män kan diskrimineras för vad de är.

Många har saknat skydd mot diskriminering

Aktivistgrupper välkomnar beslutet som ett viktigt steg för att skydda hbtiq-personer i arbetslivet. Hälften av hbtiq-personerna i USA bor i delstater där det inte finns diskrimineringsförbud som uttryckligen skulle skydda också dem.

Några dagar tidigare hade president Donald Trumps administration meddelat att den häver direktiv som infördes av president Barack Obamas administration och som skyddade transpersoner mot diskriminering inom hälsovården.

Det finns uppskattningsvis 11,3 miljoner hbtiq-personer i USA och 8,1 miljoner av dem finns i arbetslivet.

Många olösta frågor

Den konservativa medlemmen av högsta domstolen Neil Gorsuch var en av de sex som röstade för förbudet. Han säger att domstolen kan återkomma till fler frågor som berör hbtiq-personers rättigheter.

Rättsfall pågår om transpersoners rätt att delta i skolidrottsevenemang, och domstolar behandlar också fall om könsseparerade omklädningsrum och toaletter.

Arbetsgivare som av religiösa orsaker inte vill anställa hbtiq-personer kan möjligen föra sin talan i rätten, säger Gorsuch.

Källa: Thomson Reuters Foundation, AFP, AP