Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läkare utan gränser stänger mödravårdsprojekt i Afghanistan

Från 2020
Säkerhetsstyrkor står utanför platsen för brutala attacken i Dasht-e-Barchi den 12 maj 2020.
Bildtext 16 kvinnor sköts systematiskt ihjäl i attacken riktad mot mödravårdsavdelningen. Dessutom dödades en barnmorska, två barn och sex andra vuxna. På bilden säkerhetsstyrkor som står utanför platsen för attacken i Dasht-e-Barchi den 12 maj 2020.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Biståndsorganisationen Läkare utan gränser avslutar arbetet på sjukhuset i Dasht-e-Barchi i i Afghanistans huvudstad Kabul efter en brutal attack för en dryg månad sedan.

16 kvinnor sköts systematiskt ihjäl inne på mödravårdsavdelningen, fem av dem under pågående förlossning, skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

Dessutom dödade gärningsmännen en barnmorska, två barn och sex andra vuxna som befann sig på sjukhuset.

Det är oklart vem som ligger bakom attacken. Ingen har tagit på sig attacken.

Läkare utan gränser säger att det var en riktad attack mot kvinnor, barn och sjukvårdspersonal och att mödravårdsavdelning kan bli måltavla igen.

Rörelsen upphör med sin verksamhet på sjukhuset.

Hazarerna som bor i området har enligt läkare utan gränser utsatts för en serie attacker.

– Vi var medvetna om riskerna med projektet i Dasht-e-Barchi, men aldrig kunde vi tro att någon skulle attackera försvarslösa gravida kvinnor, som var där för att föda barn, och döda dem och deras barn, säger Thierry Allafort-Duverger, generalsekreterare för Läkare Utan Gränsers franska sektion, i pressmeddelandet.
Allafort-Duverger säger att högre murar och tjockare säkerhetsdörrar inte kommer att stoppa nya liknande attacker.

Stängningen innebär enligt rörelsen att kvinnor och spädbarn i området blir utan tillgång till nödvändig medicinsk vård.

Diskussion om artikeln