Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två danska klassmål spräckte Carljohan Erikssons allsvenska nolla – nykomlingen Mjällby åkte på stryk mot guldtippade Malmö FF

Från 2020
Carljohan Eriksson i orangefärgad speltröja räddar ett skott.
Bildtext Carljohan Erikssons senaste säsong i finländsk fotboll var 2017 med HIFK.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Efter en paus på fem år är Mjällby tillbaka i allsvenskan – med en finländare i målet. Carljohan Eriksson lyckades inte stoppa guldfavoriten Malmö FF i den tuffa premiären.

Den allsvenska premiäromgången stängdes på måndagskvällen. Carljohan Eriksson fick den något otacksamma uppgiften att försöka hålla tätt i Malmö.

Malmö FF är titelkandidat nummer ett i allsvenskan tack vare sina ekonomiska muskler. Mot lilla Mjällby blev det ändå ingen promenadseger.

Eriksson fick hålla nollan i sin första halvlek i allsvenskan, men andra halvleken var bara några minuter gammal då MFF:s danske mittfältsstjärna Anders Christiansen avgjorde från distans.

På stopptid tvingades Eriksson vittja nätet på nytt när samme Christiansen dunkade dit en till snygg fullträff med ett volleyskott.

2–0 till profilstarka MFF i premiären – men Erikssons Mjällby stod ändå upp mot storklubben från Skåne.

För Eriksson har utvecklingen varit väldigt snabb i Sverige. Efter att ha åkt ur fotbollsligan med HIFK hösten 2017 satt han på bänken så gott som hela 2018 i Jönköping.

Inför 2019 flyttade han till Mjällby – ett succéval. Eriksson har varit ordinarie i Blekinge och nu är han lagets förstaval i allsvenskan.

På torsdag väntar hemmapremiären i högsta serien för Mjällby mot Falkenberg.

Ingen stark premiär för Tuominen

I Falkenberg hade Häckens finländska nyförvärv Jasse Tuominen ingen lyckad premiär. Tuominen var blek och blev utbytt efter en dryg timme.

I Häckens mittförsvar spelade Joona Toivio som vanligt nittio minuter. Göteborgslaget, som är topptippat, spelade 1–1 i premiären.

Den andra nykomlingen Varberg chockade alla och vann stort borta mot Helsingborg. De allra flesta har placerat Varberg som jumbo i sina tips, men i den första matchen sprang Varberg ner HIF.

Astrit Seljmani satte två mål i 3–0-segern – och efter en spelad omgång leder nykomlingen från Halland serien.

På grund av coronaläget i Sverige spelas fotbollen utan publik på läktarna.

Resultat, allsvenska premiäromgången:

Sirius–Djurgården 0–2
IFK Göteborg–Elfsborg 0–1

Leo Väisänen spelade 90 minuter i Elfsborg.
IFK Norrköping–Kalmar FF 2–1
Hammarby–Östersund 2–0
Örebro–AIK 0–2

Albin Granlund spelade 90 minuter i Örebro.
Falkenberg–Häcken 1–1
Joona Toivio spelade 90 minuter i Häcken. Jasse Tuominen utbytt efter 63 minuter.
Helsingborg–Varberg 0–3
Malmö FF–Mjällby 2–0

Carljohan Eriksson spelade 90 minuter i Mjällby.