Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos sorgebarn får tilläggspengar - den högre notan för Logomobron godkändes efter hård kritik

Från 2020
Uppdaterad 15.06.2020 22:43.
Logomon sillan viimeiset kaksi pääkannatinta saatiin asennettua.
Bildtext Bygget av Logomobron fortsätter i Åbo.
Bild: Eino Kossila / Yle

Bron som skulle kosta drygt 8 miljoner euro och stå klar 2018, blir färdig nästa vår för närmare 20 miljoner euro.

Det är frågan om Logomobron, som än igen blir försenad och vars budget har spruckit i flera omgångar. Åbo stadsfullmäktige godkände kostnadsöverskridningen, men först efter en lång diskussion och hård kritik från partierna.

Många ledamöter konstaterade att staden inte har några alternativ till att betala den högre summan.

- Det är trist att vi är här. Men vi kan inte göra något åt det här i det här skedet. Misstag har gjorts, då byggprojektet inleddes innan grundligt utförda planer var gjorda, sade Saara Ilvessalo (Gröna). Hon konstaterade samtidigt att det i det här skedet inte är vettigt att säga nej eller att stoppa projektet.

SDP:s Seppo Lehtinen ansåg att ett stort problem är att de som har makt inte har ansvar. Han hoppas att borgmästarmodellen ska ha en inverkan på det här.

Vänsterförbundets Johannes Yrttiaho föreslog att hela ärendet förkastas.

- Jag befarar att de kostnader som nu presenteras, alltså närmare 20 miljoner euro inte kommer att vara den slutliga summan, sade Yrttiaho.

Bron står klar 2021

Bygget av Logomobron har kantats av problem. Enligt de första planerna skulle bron kosta cirka 8 miljoner euro. Men priset har stigit flera gånger och en höjning av budgeten har godkänts i fullmäktige i flera omgångar.

Tidtabellen har också skjutits upp och enligt den nuvarande tidtabellen ska bron stå klar våren 2021. Ursprungligen skulle bron stå klar 2018.

Yrttiahos förslag om att förkasta ärendet föll i omröstning med rösterna 47-14, totalt fyra ledamöter från SFP och Centern röstade blankt och två ledamöter var borta. Därmed godkändes kostnadsöverskridningen i fullmäktige.

Diskussion om artikeln