Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland tar i bruk corona-app – oklart hur många som till slut använder den

Från 2020
Människor i ansiktsmasker utanför livsmedelsföretaget Westfleisch i Hamm i Tyskland.
Bildtext För att appen ska vara till någon nytta i kampen mot epidemin krävs att tillräckligt många tar den i bruk.
Bild: Friedemann Vogel / EPA / All Over Press

Från och med tisdag ska det i Tyskland vara möjligt att ladda ner en mobilapplikation som ska hjälpa till att stoppa spridningen av coronaviruset. Detaljerna kring den nya appen kommer att presenteras under förmiddagen.

Egentligen skulle den tyska mobilapplikationen ha stått färdig att använda redan i april, men bland annat på grund av stridigheter kring hur av appen insamlad data ska lagras tas den i användning först nu.

Hälsominister Jens Spahn hoppas i alla fall nu på att så många som möjligt ska ta appen i bruk. I en intervju för rundradiobolaget ARD, säger Spahn att appen inte löser alla problem, men att den är ett mycket viktigt hjälpmedel för att spåra upp infektionskedjor.

Den tyska applikationen fungerar så att den över bluetoothfunktionen i telefonen registrerar alla andra mobiltelefoner som är utrustade med samma app och befinner sig i användarens absoluta närhet.

På det här sättet ska det i efterhand vara enklare att utreda om en smittad person har befunnit sig i ens närhet och med den data som anonymt samlas in ska smittkedjor bli lättare att utreda.

En användare som har befunnit sig nära en smittad person kommer att få en varning skickad till sin telefon. För det här krävs ändå att personerna har befunnit sig på mindre än två meters avstånd i minst femton minuters tid.

Var man har kommit i kontakt med en smittad person registreras däremot inte.

Datasäkerheten viktig

För att appen ska vara till någon större hjälp för att stoppa spridningen av coronaviruset, krävs ändå att en tillräckligt stor mängd människor verkligen tar den i bruk.

Forskare vid universitet i Oxford har slagit fast att epidemin kan stoppas om 60 procent av befolkningen använder en app, men att appen också med färre användare kan ha positiva följder med tanke på spridningen.

En opinionsmätning i Tyskland visar att 42 procent av de tillfrågade är beredda att använda en corona-app, medan 39 procent säger att de inte kommer att göra det.

På förhand har många ställt sig frågor kring datasäkerheten och i den tyska förbundsdagen har delar av oppositionen till och med krävt att det stiftas en egen lag för applikationen.

Justitieminister Christine Lambrecht har ändå betonat att det ur ett datasäkerhetsperspektiv är helt riskfritt att ta appen i bruk.

Användningen bygger dessutom helt på frivillighet. Personer som väljer att inte använda appen ska inte straffas för det, till exempel så att de blir utestängda från restauranger.

Diskussion om artikeln