Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kovalainen lär missa säsongsöppningen i den japanska Super GT-serien: "Jag är redo att åka när som helst"

Från 2020
Uppdaterad 16.06.2020 08:43.
Heikki Kovalainen sitter fast – i fel världsdel.
Bildtext Heikki Kovalainen sitter fast – i fel världsdel.
Bild: imago/Pakusch/ All Over Press

Den före detta formel 1-föraren Heikki Kovalainen har de senaste åren kört i den japanska Super GT-serien – en serie som han vann år 2016. Testkörningen inför säsongen missar han med säkerhet, men än är det oklart om han hinner med till öppningstävlingen i mitten av juli.

I och med att Japan strikt följer 14 dagar långa karantänsregler, är det klart att Heikki Kovalainen missar den inledande testkörningen i Fuji den 27–28 juni.

Men problemet är större än så: Kovalainen befinner sig i Finland och för tillfället släpper Japan över huvud taget inte in européer i landet.

Finländaren, som kör för SARD Toyota, sitter i samma båt som Real Racing Honda-föraren Bertrand Baguette som också befinner sig i sitt hemland, Belgien. Bägge två sitter och väntar på att de japanska myndigheterna ska göra ett undantag från de rådande karantänsreglerna.

Hård ersättare

Kovalainens sits blev alltmer svårare i och med att hans stall anlitade Kenta Yamashita som ersättare för finländaren, vet Iltalehti berätta. Yamashita vann serien i fjol, men hade tänkt satsa på FIA World Endurance Championship i stället.

Anlitandet av Yamashita kan kanske ses som ett tecken på att Kovalainens stall inte litar på att de japanska myndigheterna kommer att luckra upp på reglerna?

I en intervju för Motorsport.com den 5 juni berättade Kovalainen att han ändå hyser vissa förhoppningar om att situationen kan komma att ändras.

– Det är en svår situation. För stunden är det inte möjligt för mig att resa till Japan. Vi väntar och ser vad som händer. Vi vet inget än om juli, men det finns hopp om att reserestriktionerna kan komma att öppnas upp.

– Jag är redo att åka när som helst om ambassaden eller stallet ger grönt ljus.

Den rejält förkortade säsongens första tävling går av stapeln i Fuji den 18–19 juli.

Diskussion om artikeln