Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi har kämpat för att få ha kvar det här paradiset"

Från 2020

Kuppis koloniträdgård - en grön oas i Åbo centrum

8:50

Kuppis koloniträdgård är en grön oas i Åbo centrum, men det är oklart hur länge den kommer att få finnas kvar.

Det är en solig junidag i Åbo, och doften av blommor ligger tung och söt över Kuppis koloniträdgård. Här finns 57 jordlotter med små stugor, och varje jordlott är full med alla möjliga sorters växter. Det är många människor som är på plats för att ta hand om sina små trädgårdar. Ulla Erjala, Rita Hongel, Satu Repo och Maritta Danielsson är några av dem.

Vad betyder den här trädgården för dig?

- Den här trädgården betyder nog så fruktansvärt mycket för mig. Många av oss har haft ganska hektiska jobb, men man kommer hit och då går man ner i varv. Naturen påverkar en vare sig man vill eller inte, säger Hongel.

- Den här trädgården är som mitt tredje barn. Jag får gåshud när jag pratar om det! Jag älskar det här, och därför vill jag att det ska bevaras. Det finns så mycket olika människor här, i alla åldrar. Man lär varandra saker, och får idéer av andras gårdar. Och de som kommer på besök kan också njuta av den här skönheten. Vi är som stadskosmetologer som håller det här området vackert, säger Erjala.

Repo säger att det faktum att trädgården har funnits i nästan 100 år gör den speciell, och att den historiska faktorn är viktig för henne.

Vi är en del av Kuppis historia här i trädgården. Vi kan göra vår del för att kommande generationer ska kunna njuta av det här. Det är det som är viktigt och fint med det här stället.

Danielsson, som har haft en jordlott i Kuppis i 13 år, säger att hon inte tror att hon skulle må bra psykiskt utan den.

- Jag måste få ha fingrarna i jorden.

Naturen påverkar en vare sig man vill eller inte.

Rita Hongel, Ulla Erjala, Satu Repo och Maritta Danielsson vill alla bevara Kuppis koloniträdgård.

Koloniträdgården i Kuppis är hotad

Koloniträdgårdens framtid är dock osäker. Enligt den generalplan som just nu är under beredning räknas området där Kuppis koloniträdgård finns som ett centrumområde. Det här innebär att området också eventuellt skulle kunna användas för kommersiell verksamhet eller för att bygga bostäder. Det nuvarande hyreskontraktet går ut 2025, men efter det är framtiden oviss.

På många av jordlotterna finns små stugor där man till exempel kan övernatta, dricka kaffe, jobba, eller förvara redskap.

Saara Ilvessalo (De gröna), som är ordförande för stadsmiljönämnden i Åbo, säger att beslut om koloniträdgården antagligen kommer att fattas i början av 2021 i stadsfullmäktige. Ärendet kommer före det att igen behandlas i stadsmiljönämnden, antagligen under hösten. Om förslaget att området ska göras om till annan verksamhet vinner kommer en detaljplan för användningen att göras.

Ilvessalo säger att det har funnits två tydliga politiska åsikter bland de förtroendevalda, och att majoriteten just nu verkar stöda förslaget om att området ska användas för kommersiell verksamhet eller bostäder.

Själv anser Ilvessalo att det inte finns något egentligt alternativ till området i Kuppis. Det finns enligt henne inget annat område så centralt som skulle kunna användas som koloniträdgård. Om koloniträdgården försvinner kommer det dock eventuellt utredas hur eller om den ersätts.

I Kuppis koloniträdgård finns hundratals arter som bidrar till den biologiska mångfalden i Åbo.

Hongel säger att det inte alls är något nytt att trädgården är hotad.

- Själv har jag varit här i nästan 30 år, och hela tiden har det varit så att staden har velat göra om det här området och bygga höghus och parkeringar. Vi har kämpat för att få hålla kvar det här paradiset.

Erjala anser inte att det går att bygga upp något liknande på något annat ställe.

- Kulturen och den här idyllen som finns kan aldrig byggas om igen. Höghus kan man bygga överallt. Om man tar bort det här, som har funnits här 100 år, kommer man nog i efterhand tänka "vad dumma de var". Man har gjort så mycket dumt här i Åbo och rivit ner gamla hus, kan man inte lära sig något av det och göra på något nytt sätt?

Alla trädgårdarna ser olika ut, och vissa är väldigt prydliga medan andra är fulla med blommor som går ända upp till midjan.

Förutom den namninsamling som har startats för att bevara koloniträdgården så har man även på andra sätt försökt påverka politikerna i staden.

- Jag har skickat personliga inbjudningar via mejl till alla fullmäktigeledamöter i staden. Många av dem har aldrig varit här, och det är bara att komma på besök, säger Repo.

Hongel, Erjala, Repo och Danielsson är ändå positiva, och tror att trädgården kommer att finnas kvar även i framtiden.

Det är en global trend att stadsmiljön ska bevaras grön, det är ju helt fel riktning att tänka att man ska skövla det här. Inte kommer det här att försvinna.

Rita Hongel

Danielsson uppmanar ännu alla som är intresserade att besöka trädgården.

- Min grind står alltid öppen, det finns en vimpel där ovanför som visar att alla är välkomna.

- Vi är inte sådana som sitter inlåsta i våra stugor. Alla är välkomna hit, säger Erjala.

Foto: Arash Matin

Kuppis koloniträdgård - en grön oas i Åbo centrum

8:50

Diskussion om artikeln