Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronapandemin har inte skakat livsmedelsmarknaden – men frukt, bär och grönsaker kan bli dyrare mot slutet av året

Från 2020
En portion med kött och grönsaker.
Bildtext Priset på bland annat gris- och nötkött har ökat lite jämfört med ifjol.
Bild: Pixabay

Livsmedelsmarknaden i Finland fungerar väl trots coronapandemin. Inga stora prisförändringar förväntas, förutom en liten uppgång bland frukt, grönsaker och bär i slutet av året, meddelar Naturresursinstitutet Luke.

Däremot räknar forskarna med att lönsamheten för företagen kommer sjunka i takt med att Finlands ekonomi krymper.

Om coronapandemin pågår i över ett år kan det enligt forskningsprofessor Jyrki Niemi uppstå svårigheter inom livsmedelsförsörjningen.

– Om ett stort antal jordbrukare eller anställda inom livsmedelskedjan samtidigt insjuknar allvarligt i covid-19 kan det leda till att logistikkedjan för livsmedel bryts. Då blir också livsmedel dyrare, säger han.

"Dyrare produkter kommer inte gå åt på samma sätt"

Den inhemska produktionen av mjölk-, kött- och spannmålsprodukter motsvarar ändå konsumtionen. Internationella handelskontakter bidrar också till att utbudet upprätthålls.

Finlands ekonomi kommer backa kraftigt i år. Det beror delvis på restriktionerna som infördes i mars men också på den internationella efterfrågan på export. Det kan enligt Niemi påverka efterfrågan på livsmedel.

– Dyrare produkter kommer inte gå åt på samma sätt som nu utan konsumenterna kommer handla mer baslivsmedel. Det innebär mindre pengar för livsmedelsföretagen, vilket försämrar lönsamheten.

Restaurangstängning bidrog till minskad efterfrågan

Under coronapandemin har också mejerier och köttförädlare haft det svårt. Stängningen av restauranger har lett till att efterfrågan minskat drastiskt. Samtidigt har efterfrågan ökat i hushållen.

– I Finland har visserligen efterfrågan förändrats men mjölk som levereras från gårdar till mejerier har fortsatt som normalt under början av året, säger forskare Olli Niskanen.

Enligt Niskanen har efterfrågan på inhemska mjölkprodukter fortsatt som normalt förutom nedgången i flytande mjölkprodukter. Enligt Luke är det en trend som fortsatt sedan tidigare år.

I mars var konsumentpriserna två procent högre än året innan

Priset på livsmedel har sakta stigit sedan början av 2018. I mars 2020 var konsumentpriserna nästan två procent högra än året innan. I april var skillnaden ungefär en procent.

Framförallt har priset på frukt, bär, griskött och nötkött stigit. Däremot har priserna på grönsaker, fisk och ägg sjunkit jämfört med ifjol.

– Mot slutet av året förväntar vi oss att coronapandemin orsakar en prisuppgång inom sektorn för frukt, bär och grönsaker. Bland annat för att möjligheten att anlita utländska säsongsarbetare har begränsats. Vi anser ändå att livsmedelspriserna kommer vara relativt stabila resten av året, säger specialforskare Terhi Latvala.

Diskussion om artikeln