Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Kulmunis medieträning bör leda till åtgärder" – ministeriets utredning klar

Från 2020
Uppdaterad 16.06.2020 13:45.
Katri Kulmuni.
Bildtext Katri Kulmuni meddelade om sin avgång vid en snabbt inkallad presskonferens i Riksdagen
Bild: Lehtikuva

Utredningen om Katri Kulmunis medieträning är klar. Arbets- och näringsministeriet rekommenderas överväga åtgärder gällande oklarheterna kring minister Kulmunis specialmedarbetare och kommunikationsföretaget Tekir.

Ministeriets interna revision rekommenderar att ministeriet utreder om man borde vidta åtgärder med anledning av kommunikationsbyrån Tekirs räkningar, och hur beställningen av deras tjänster gick till.

Ministeriets kanslichef Jari Gustafsson har tagit emot utredningen. Rapporten publicerades på tisdagen. Ministeriet avgör senare vilka åtgärder som vidtas.

Revisionen namnger Kulmunis specialmedarbetare Kari Jääskeläinen som föremål för vidare utredning och åtgärder.

Lagen följdes – till en början

Katri Kulmuni inledde sin kommunikationsträning och de "strategiska konsultationerna" efter att hon hade blivit näringsminister.

Det var hennes första ministerjobb, och Finland hade EU-ordförandeskapet. Utbildningen fortsatte efter att Kulmuni hade flyttat till Finansministeriet.

I båda fallen var det kommunikationsbyrån Tekir som stod för utbildningen, på uttrycklig begäran från specialmedarbetaren Jääskeläinen.

Enligt rapporteringen ville man inte utnyttja det kommunikationsbolag som ministeriet hade avtal med, på grund av deras koppling till Samlingspartiet.

Arbets- och näringsministeriet har betalat 29 884 euro till Tekir och Finansministeriet 26 329 euro för minister Kulmunis utbildning.

Utredningen ger ett friande uttalande när det gäller ministeriets fasta personal. Man har följt lagen om offentlig upphandling och statsrådets direktiv om offentliga anskaffningar. Ett noggrannare avtal hade gjort processen mer korrekt.

Extrautbildningen för Centern gick över strecket

Specialmedarbetaren Jääskeläinen avtalade om en fortsatt beställning på egen hand, på “ministerns mandat”, vilket Kulmuni har förnekat. Ministeriet var inte medvetet om tilläggsbeställningarna.

Man hade inte avtalat någon övre gräns för kostnaderna och hur länge utbildningen skulle pågå. Ministeriet hade ursprungligen skäl att anta att man klarade sig under den tillåtna gränsen på 20 000 euro.

Utbildningen hade startat innan den officiella beställningen gjordes, visar utredningen. Räkningen gäller också fem konsultationer som Kulmuni inte säger sig känna igen.

Tilläggsbeställningen gällde också utbildning som inte hade med ministeriet att göra. Bland annat tränade Kulmuni sina tal och uppträdanden vid partikongressen där hon skulle bli vald till ordförande för Centern.

Det var den räkningen hon beklagade då hon meddelade om sin avgång från ministerposten för några veckor sedan. Hon har erbjudit sig att betala hela räkningen.

Polisen utreder som bäst om det finns orsak att misstänka brott. Det klarnar inom några veckor, uppger utredningsledare Teemu Jokinen för Yle.

Diskussion om artikeln