Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snart växer solrosor och luktärt på en sandplan i Karis centrum - cityträdgård ska föra samman invånarna

Från 2020
Uppdaterad 16.06.2020 16:29.
Fyra personer som vattnar blommor.
Bildtext Pamela Andersson vattnar odlingar med Maija och Erik Sallegren. Mamma Nathalie Sallegren tittar på.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Mitt i Karis skapas det en cityträdgård. På en tom tomt där en bensinstation en gång stod, kommer det att växa upp växter av alla de slag.

En cityträdgård växer fram i Karis centrum - Spela upp på Arenan

På sandplanen i Karis hjärta ska bland annat solrosor, luktärter, minitomater och blåklint så småningom spira upp ur jorden. De odlas i tolv lådor och tolv lastpallar, som har placerats i en rund ring.

Förutom att de är en fröjd för ögat, kommer odlingarna att användas på det tvåspråkiga barnläger som Luckan ordnar i början av augusti.

Maija och Erik Sallegren hoppar i en trädgård.
Bildtext Maija och Erik Sallegren ska delta i barnlägret i augusti.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Det är trädgårdsplanerare Maija Lehtinen som leder lägret. Alla de tolv barnen som deltar kommer att ha likadana lådor att jobba med.

- Vi har planerat en solformad trädgård som ska inspirera barnen, säger Pamela Andersson, som är barnkulturkoordinator på Luckan Raseborg.

Trädgårdsodling ligger i tiden

Många av barnkulturcentren runt om i Finland håller på med odlingsprojekt med barn just nu, bland annat Annegården i Helsingfors, Sagalunds museum i Kimito och Lilla Villan i Sibbo, berättar Andersson.

- Inom Barnkulturförbundet har vi pratat ganska mycket om hållbar utveckling och natur. Sedan har ju alla suttit mer eller mindre inbunkrade hemma under våren, så det känns kul att komma ut.

Porträttbild av Pamela Andersson.
Bildtext Pamela Andersson är barnkulturkoordinator.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Meningen är att man kan odla växter på sandplanen hela sommaren. Förhoppningsvis fortsätter säsongen fram till september, säger Pamela Andersson.

- Det är ett socialt projekt där vi kommer samman för att odla och prata trädgård, så jag hoppas det blir en gemensam upplevelse.

Äppelträd och hallonbuskar på önskelistan

Maija och Erik Sallegren ska delta i lägret i början av augusti. Maija har en del erfarenhet av odling sedan tidigare, medan Erik inte har sysslat med det.

- Vi har odlat blommor hemma och på eftis har vi odlat ärter, berättar Maija Sallegren.

Maija skulle helst odla äppelträd, medan Erik vill odla hallonbuskar.

- Våra hallonbuskar hemma växer inte alls, säger han.

Porträttbild av Nathalie Sallegren.
Bildtext Nathalie Sallegren.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Mamma Nathalie Sallgren tycker att det är en god idé att ordna läger med odling som tema.

- Det är spännande och viktigt för samhället att man får veta hur man odlar. Jag är inte så bra på odling, så det är bra för barnen att lära sig något om det!

Alla får vara med och skapa trädgården

Fram till september får vem som helst komma och odla något på valbart ställe i cityträdgården. Men i så fall ska man ta med sig mylla och ett fat eller en kruka.

- Det fungerar lite som en odlingslott. Själv tänker jag föra hit en retro trädgårdsstol och min kruka för stenpartiväxter, säger Pamela Andersson.

Diskussion om artikeln