Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Billigt läkemedel minskade antalet dödsfall bland coronapatienter med allvarliga symptom

Från 2020
Uppdaterad 16.06.2020 18:42.
En coronapatient vårdas på ett sjukhus i Danmark.
Bildtext En coronapatient vårdas på ett sjukhus (arkivbild).

Ett färskt forskningsresultat från Storbritannien kommer att få stor betydelse i vården av coronapatienter. Studien visar att läkemedlet dexametason hjälper att rädda livet på patienter som har en allvarlig form av covid-19.

Läkemedlet minskade risken att dö av sjukdomen med en tredjedel bland coronapatienter i ventilator. Risken minskade med en femtedel också för de patienter som behandlades med syrgas.

Dexametason verkar däremot inte hjälpa patienter med mildare coronasymptom.

Det visar den stora studien Recovery som pågår i Storbritannien och leds av forskare vid Oxford-universitetet i Storbritannien.

Peter Horby som är en av huvudforskarna och professor i infektionssjukdomar vid Oxford-universitetet kommenterar resultatet så här:

– Dexametason är det första läkemedlet som har visat sig minska dödligheten bland covid-19-patienter. Det här är ett mycket välkommet resultat. Effekten är klar och stor bland de patienter som är tillräckligt sjuka för att behöva syrgasbehandling, så dexametason borde nu bli standardbehandling för sådana här patienter.

Han tillägger att läkemedlet är billigt, lätt tillgängligt och kan användas omedelbart för att rädda liv över hela världen.

Själva studien är inte publicerad än, men Oxford-universitetet har gett ut förhandsuppgifter om den. Det här anses nämligen vara en så viktig fråga för hela världen.

Kari Tikkinen som är docent i klinisk epidemiologi och huvudforskare för ett liknande WHO-forskningsprojekt i Finland är glad över det färska forskningsresultatet.

– Läkemedlet hade en klart positiv effekt. Det ser ut att vara den hittills bästa studien och den mest pålitliga hittills, gällande läkemedel mot covid-19. Det är också en ovanligt stor och randomiserad studie, vilket är bra, säger han.

Peijaksen sairaalan lääkäri Kari Tikkinen
Bildtext Forskaren Kari Tikkinen.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Tikkinen skulle gärna se själva studien och inte bara kommentera förhandsuppgifter, men han påpekar att de brittiska forskarna som ligger bakom den är ansedda toppforskare och att det inte finns anledning att tveka på att resultatet stämmer.

Också världshälsoorganisationen WHO välkomnar det nya forskningsresultatet.

Dämpar skadan och kan skrivas ut redan nu

Dexametason är ett antiinflammatoriskt läkemedel som liknar kortison och används till exempel för behandling av inflammationer och allergiska reaktioner.

Läkemedlet dexametason
Bildtext Läkemedlet dexametason är billigt och brett tillgängligt . Det har använts sedan 1960-talet.
Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press

Det verkar kunna stoppa en del av den skada som uppstår när kroppens immunsystem blir för aktivt (så kallade cytokinstormar) i sin kamp mot coronaviruset.

Dexametason har troligen skrivits ut i ganska liten utsträckning inom vården av coronapatienter i Finland. Det har inte rekommenderats inom intensivvården.

Läkare får ändå skriva ut det här läkemedlet så det är troligt att forskningsresultatet kommer att ha snabb betydelse för patienter runtom i världen.

På läkemedelsmyndigheten Fimea är man också positivt inställda till det brittiska forskningsresultatet.

– Det här är ett fint resultat och det är imponerande att man lyckats göra en så här stor studie så här snabbt. Ytligt sett ser det här klart positivt ut. Forskarna publicerar noggrannare information senare, men det här är en god nyhet, påpekar enhetschef Jukka Sallinen.

Cirka 2 100 patienter fick läkemedlet i små doser (6 mg) i 10 dagar och forskare jämförde den gruppen med en kontrollgrupp på drygt 4 300 patienter som endast fick vanlig vård, såsom vätska, hjälp med andningen och smärtstillande mediciner.

175 sjukhus i Storbritannien har deltagit i den aktuella studien.

Hydroxiklorokin fungerade inte

Forskarna bakom den kommande Recovery-studien offentliggjorde också förra veckan förhandsinformation om läkemedlet hydroxiklorokin – ett läkemedel som till exempel USA:s president Donald Trump har prisat.

Man kom fram till att hydroxiklorokin inte hade någon positiv effekt mot covid-19 hos de patienter som hade allvarligare symptom.

Det hjälpte inte till att minska antalet dagar på sjukhus och ledde inte heller till minskad dödlighet.

Diskussion om artikeln