Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vargstammen stabil i Österbotten trots ökningen i landet

Från 2020
Canis Lupus Lupus
Bild: imago stock&people/ All Over Press

Vargflockarna har ökat med 25 procent i hela landet, men i Österbotten har vargantalet hållits på samma nivå som förra året, enligt Finlands Viltcentral.

Enligt Naturresursinstitutets färska populationsberäkning har vargflockarna ökat särskilt i västra Finland. Ökningen gäller främst i landskapen Egentliga Finland, Satakunta och Norra Österbotten.

- I Österbotten och Södra Österbotten har vargflockarnas antal hållit sig på samma nivå som förra året, säger Mikael Luoma, jaktchef vid Finlands Viltcentral.

Luoma säger att en av orsakerna till att det inte blivit någon ökning i Österbotten kan vara att det inte kommit några nya vargpar till området.

Viltchef Mikael Luoma vid Finlands viltcentral.
Bildtext Mikael Luoma, jaktchef vid Finlands Viltcentral. Jobbar bland annat med förvaltningsplanen för Finlands vargstamm
Bild: Yle/Anna Savonius

Kan öka till nästa år

Däremot väntar sig Luoma att vargstammen kan vara större om ett år. Dels om de befintliga vargparen får valpar, dels för att vargstammen blivit större runt omkring.

- Det är helt möjligt. Det finns ganska många flockar i Norra Österbotten och reviren krymper, samtidigt som det finns lediga revirområden i Österbotten som lämpar sig för vargar.

Situationen kan se annorlunda ut redan i höst eftersom unga vargar lämnar flocken under våren för att leta revir och ett par. Dessa kan man observera sedan under hösten, enligt Luoma.

För tillfället finns det i Österbotten en ganska stor flock i Närpesområdet och möjligen ett vargpar i området kring Jeppo.

Enligt Lukes kartläggning finns det även en tydlig vargflock i Mellersta Österbotten och två i Södra Österbotten, varav en är nära gränsen till Närpes.

Förra året minskade antalet vargobservationer i Österbotten drastiskt.