Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo domkyrka fyller 720 år – kyrkans historia rymmer såväl bränder som plundring

Från 2020
Uppdaterad 17.06.2020 08:58.
En kvinna cyklar över domkyrkoskvären i Åbo.
Bild: Yle/Arash Matin

Den 17 juni år 1300 invigdes den stora byggnaden av rött tegel som vi i dag känner som Åbo domkyrka. Sjuhundratjugoåringen ska firas med bland annat en födelsedagsdeklaration, musik och en pilgrimsvandring.

För Åbo domkyrkas övervaktmästare Marja Routi har domkyrkan blivit bekant genom åren.

– Det här är en speciell plats. Jag kommer ihåg att jag blev väldigt lycklig när jag fick börja jobba i Åbo domkyrka. Först jobbade jag som vaktmästare och guide vid infodisken, och senare blev jag övervaktmästare, säger Marja Routi.

Åbo domkyrka har en lång och färggrann historia. Det har ordnats fina fester, men domkyrkan har också fått utstå såväl bränder som plundring.

– Alla i Åbo känner till Åbo brand 1827 som förstörde Åbo domkyrka och nästan hela staden. Men det har varit stora bränder tidigare också, till exempel på medeltiden år 1318 förstörde fiender från Novgorod hela staden, berättar Routi.

"Det är fint att vara en del av kyrkans historia"

För Marja Routi är kyrkan förutom en arbetsplats också en speciell och helig plats.

– Det är fint att vara en del av kyrkans historia. Miljoner människor har varit i domkyrkan och tusentals människor har deltagit i gudstjänster och konserter, och jag är också en del av kyrkans historia.

En kvinna med brungrått hår och glasögon är klädd i en mörkblå kostymväst och en vit t-skjorta, och står på Åbo domkyrkas trappor med träd i bakgrunden.
Bildtext För Marja Routi är Åbo domkyrka förutom en arbetsplats också en speciell och helig plats.
Bild: Maria Lammassaari/Yle

Routis favoritplatser i Åbo domkyrka är några av kapellen.

– Till exempel Borgmästarkoret är vackert och stämningsfullt.

Fastän kyrkan är öppen för allmänheten finns det säkert utrymmen i domkyrkan som bara till exempel en vaktmästare får se?

– Till sakristian får bara prästen, kantorn och de som jobbar i kyrkan gå. Också kyrkotornet är en plats dit allmänheten inte får gå eftersom trapporna är gamla och farliga.

Många frågetecken när det gäller kyrkans historia

Enligt Routi är Åbo domkyrka också ett stort mysterium.

– Det finns många frågetecken gällande byggnadshistorian och domkyrkans tidiga historia. Hur kyrkan såg ut år 1300 när den invigdes eller när biskop Hemming besökte den i mitten av 1300-talet, säger Routi.

Åbo domkyrkas 720-årsdag ska uppmärksammas med en födelsedagsdeklaration som läses klockan 12 på trapporna utanför domkyrkan och därefter uppträder en trubadur.

I samband med festligheterna publiceras också en pamflett med minnen om domkyrkan. Klockan 15 ordnas en liten pilgrimsvandring som går från Åbo domkyrka till Sankta Katarina kyrka, Koroisnäset och Sankta Marie kyrka.

Diskussion om artikeln