Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny vändning i HSK-fallet – nu tvingas konståkningsklubben betala tillbaka stöd på nästan 60 000 euro till Helsingfors stad

Från 2020
Konståkare och skridskor.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Frågan om HSK:s stöd har vänt fram och tillbaka. Nu har Helsingfors klubbat genom beslutet att den omsusade föreningen ska betala tillbaka nästan 60 000 euro.

På tisdagen bestämde kultur- och fritidsnämnden i Helsingfors att den omskrivna konståkningsföreningen Helsingfors Skridskoklubb (HSK) ska betala tillbaka det stöd som man fick för 2018. Summan är 57 421 euro.

Det beslutet går i rak motsats till det förslag som lades fram för en vecka sedan.Då meddelade idrottssektionen i kultur- och fritidsnämnden att man bara kräver att HSK betalar tillbaka drygt 4000 euro för att ha brutit mot reglerna.

Efter det meddelade Helsingfors biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP) att hon för fallet till nämnden. Under tisdagens möte fanns två förslag – att HSK skulle betala tillbaka hela stödbeloppet eller 18 000 euro.

Rösterna föll 10–3, skriver STT.

– HSK:s styrelse ska utvärdera situationen i lugn och ro och avgör sen om eventuella åtgärder, meddelar ordförande Mikael Nyberg till Yle Urheilu.

HSK behöver inte betala det stöd som man fick för 2019. Då hade föreningen tagit till tillräckliga åtgärder för att förbättra sin verksamhet och följa idrottens etiska principer.

Klubben har varit i rampljuset under 2020 på grund av tränaren Mirjami Penttinen. I januari fick hon en ettårig avstängning från Konståkningsförbundet på grund av sin ledarstil.

Diskussion om artikeln