Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike drar tillbaka förbud mot strypgrepp efter fem dagar av polisdemonstrationer

Från 2020
En rad poliser i förgrunden och polisbilar med blåljus i bakgrunden.
Bildtext Poliser demonstrerade mot regeringens förslag i centrala Paris på måndag.
Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Polisen i Frankrike kommer att få använda strypgrepp även i fortsättningen, men det kommer inte längre att ingå i polisutbildningen. Regeringen i Frankrike har dragit tillbaka sitt förslag om ett förbud efter att polisernas fackförbund demonstrerade i flera dagar.

Frankrikes nationella polischef Frédéric Veaux förklarar i ett brev till landets poliser att strypgreppet inte längre kommer att ingå i polisutbildningen, men att det kan användas i fortsättningen "med omdöme".

I brevet framgår det också att en arbetsgrupp ska tillsättas för att utreda alternativa tekniker poliser ska kunna ta till för att anhålla misstänkta. Arbetsgruppen ska lägga fram alternativ den 1 september.

Demonstrationerna som följt efter fallet George Floyd har även nått Frankrike, där demonstranter också uppmärksammat Adama Traorés fall, som liknar George Floyds.

Tiotusentals människor har demonstrerat i Frankrike de senaste veckorna, vilket fick regeringen att förra veckan föreslå ett förbud mot strypgrepp och "nolltolerans" för rasism inom poliskåren.

De franska polisernas fackförbund slog däremot ifrån sig och vägrade låta sig liknas med polisen i USA. Poliserna demonstrerade mot förslaget i fem dagar runtom i landet, tills regeringen backade från det på måndag.

Källor: France24, BBC

Diskussion om artikeln