Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Allt fler drabbas av könssjukdomar – i fjol upptäcktes rekordmånga fall av klamydia

Från 2020
En person håller i ett klamydiatest.
Bildtext Det är oklart om ökningen beror på att fler testas för könssjukdomar eller en ökning i antalet fall.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Under 2019 ökade antalet fall av olika typer av könssjukdomar. Institutet för hälsa och välfärd – som sammanställt statistiken – beskriver förändringen som betydande.

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Finland och i fjol registrerades rekordmånga fall av klamydia: närmare 16 200 stycken. Det är 1 000 fler än året innan.

Speciellt många unga drabbas av klamydia. Bland de smittade var cirka 80 procent i åldern 15 till 29. Fler kvinnor fick klamydia – 58 procent av de smittade var kvinnor och 42 procent män.

Också fall av gonorré och syfilis ökade. Cirka 600 fall av gonorré konstaterades i fjol, vilket är 100 fler än år 2018. Nästan 250 personer drabbades av syfilis, vilket är en ökning på 60 fall från 2018.

Oklart om ökningen beror på fler test eller fler smittor

Det är oklart om ökningen beror på att fler testas för könssjukdomar eller om könssjukdomarna helt enkelt ökat.

– Könssjukdomarna har ökat i flera år. Det kan hända att man testar mer aktivt – i kommunerna har man försökt göra det lättare att testa sig hemma, säger överläkare Tuula Hannila-Handelberg vid Institutet för hälsa och välfärd.

Hon säger att det finns orsak att fästa uppmärksamhet vid de ökande fallen och beskriver ökningen som märkbar.

Könssjukdomar kan vara symtomfria

Enligt henne finns det fortfarande mycket att göra när det kommer till att upplysa om könssjukdomar och hur man kan förhindra dem.

– Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar, påminner hon.

Smittorna kan vara betydligt fler än vad statistiken visar. Tuula Hannila-Handelberg säger att många könssjukdomar kan vara symtomfria.

– Hälften av männen och 70 procent av kvinnorna har inga symtom då de smittas av klamydia.