Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Purmoborna lockas av stora vindpengar: "Vi ska inte låta möjligheten blåsa förbi"

Från 2020
Uppdaterad 17.06.2020 14:20.
en man står framför en karta av purmo
Bildtext Johan Löfbacka och hans grupp föreslog Abo Wind som byggherre för de 50 kraftverken som kan placeras på 250 markägares områden i Purmo.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Ett megaprojekt med upp till 50 vindkraftverk för närmare en halv miljard euro planeras i Purmo i Pedersöre. Efter att ortsborna jämfört sju företags förslag föll valet på tyska Abo wind. Men alla är inte nöjda med planerna.

Idén om att etablera en vindkraftspark i Purmo har redan funnits ett tag, men konkurrensen om Purmobornas förtroende blev större än väntat.

Två intressenter blev snabbt fyra som växte till sju. Så ortsborna fick välja och vraka bland företagen för att se vem som hade mest att erbjuda.

- Jag var väldigt förvånad över att det fanns så stort intresse för att bygga vindkraftverk i Purmo. För ett år sedan hade jag aldrig kunnat föreställa mig det, säger Johan Löfbacka, som var en av sju medlemmar i en arbetsgrupp utsedd av markägarna på orten.

För ett år sedan hade jag aldrig kunnat föreställa mig det

Efter 30 möten med de olika bolagen, visade det sig att tyska Abo wind var mest lämpat för uppdraget, enligt arbetsgruppens bedömning.

- Det var inte en enskild faktor som avgjorde, men främst handlade det om förtroendet. Om man ser på vad företaget har åstadkommit förut och hur de lyckats med sina tidigare projekt i Finland. Och sen måste man medge att ersättningsnivån hade betydelse. Den var väldigt olika bolagen emellan, säger Löfbacka.

två män står och håller en presentation vid en bardisk i en UF lokal
Bildtext Abo winds projektchef Markus Ehrström och vd Aapo Koivuniemi träffar Purmobor denna vecka för att presentera planerna.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Från Abo winds sida är man övertygad om att Purmo är ett utmärkt ställe att etablera en vindkraftspark av den här kalibern.

- Vi ser inga betydande begränsningar. Det finns egentligen ingen fast bosättning som ligger för nära och vindförhållandena är goda, så jag är övertygad om att det här kommer att bli ett mycket bra projekt, säger Markus Ehrström som är projektchef på Abo wind.

Fastighetsskatt för Pedersöre uppskattas till 43 miljoner på 30 år

― Markus Ehrström

Även om bolaget inte vill öppna upp hur man kompenserar markägarna, intygar förhandlingsgruppen att det handlar om betydande summor.

Ersättningarna som skulle rulla in till kommunen är också stora belopp, berättar man på Abo wind.

- Kommunen får fastighetsskatt som är uppskattad till 43 miljoner över hela tidsperioden som är 30 år, säger Markus Ehrström, projektchef på Abo wind.

Totalt räknar bolaget att investeringen, om den bli fullskalig, omfattar 495 miljoner euro.

Förutom själva vindkraftverken på 250-300 meters höjd, krävs omfattande infrastrukturbyggen och andra investeringar som skulle medföra både sysselsättning och intäkter till kommunen, understryker man på Abo wind.

Kan bli friktion innan projektet är rott i land

Men allt måste ske i samförstånd med de inblandade parterna, fortsätter projektchefen.

- Vi strävar efter att ha en mycket öppen dialog med det lokala samhället, markägarna och kommunen för att utveckla projektet och få feedback från den lokala befolkningen under projektets lopp, säger Ehrström.

Han och bolagets Finlands-vd, Aapo Koivuniemi, har i veckan mött markägare och ortsbor för att diskutera upplägget så här långt. Och redan har ett tjugotal markägare skrivit under arrendeavtal för att upplåta sin mark för bygget.

- Det är kring 250 markägare som berörs, så det är nästan exceptionellt många, medger Ehrström som står i flitig dialog med både dem och representanter för Pedersöre kommun.

Från markägarsida är man övertygad om att det ännu finns diskussioner som bör föras.

- Vi räknar helt klart med att det finns markägare som inte vill arrendera ut sin mark. Man kan inte bygga någonstans utan lov, så då undviker man helt enkelt de områdena, säger Johan Löfbacka.

Även Markus Ehström är medveten om att det kan bli friktion innan projektet är rott i hamn.

- Vi är nog förberedda för det här – det går ju enligt normal planläggningsprocess. Så vi går genom alla processer i fall det är så. Men vi ser hur det går, säger han.

en man står lutad mot en disk, vid en bärbar dator
Bildtext Diskussionen har varit öppen och givande och vi har redan skrivit på ett 20-tal arrendeavtal, säger Markus Ehrström.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

En av farhågorna inför projektet är vad som sker med konstruktionerna efter att de är uppförda, då nya aktörer och investerare väntas komma in i bolaget med kapital.

Från Abo winds sida vill man lugna de oroliga.

- I de parker vi byggt hittills i Finland har vi ändå skött om drift och underhåll efter att de tagits i drift. Markägarna är i kontakt med oss också i fortsättningen, även om det kommer en investerare med i byggnadsskedet, säger Markus Ehström.

Jag tror ingen räknat med att ett så här stort projekt ska vara enkelt

― Johan Löfström

Både markägargruppen och vindkraftsbolaget är medvetna om de överhängande riskerna att byggprojektet fördröjs i fall det blir juridiska bråk kring bygget.

Så har det nämligen gått gällande praktiskt taget varje finländskt vindkraftsprojekt hittills.

- Jag tror ingen räknat med att ett så här stort projekt ska vara enkelt. Det är mera så att alla räknar med det kommer att bli en utdragen process. Det är bra att alla invånare har rätt att uttrycka sin åsikt. Så länge det går rätt till, är det bara bra, säger Johan Löfbacka.

en dam sitter med sin dator vid ett skrivbord fyllt av papper
Bildtext För ett par år sedan blev Rebecca Nylund uppmärksammad på vindkraftens skadliga effekter och började sedan motarbeta etableringen i Purmo
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Purmo motvind vill inte se vindkraft på orten

Och aktiviteten mot vindkraften har redan slagit rot, också i Purmo. På sociala medier verkar gruppen Purmo motvind som idag har 230 följare.

- Jag tycker vindkraften förstår vår fina natur och så finns det också hälsoaspekter. Jag har blvit uppmärksammad på de negativa effekter som uppstår av de infraljud som turbinerna förorsakar, säger Rebecca Nylund som är initiativtagare till gruppen mot vindkraft.

Vi är beredda att dra detta till rätten

― Rebecca Nylund

Hon har mobiliserat ortsbor på sociala medier och försökt sprida information om de negativa följderna av vindkraften. Hon tycker inte att man ska låta pengarna styra besluten i kommunen.

- Nej, jag har ingen förståelse för den ekonomiska aspekten. Alla behöver pengar, men jag tycker det vore viktigare att låta miljön här stå orörd. Och jag tror att det blir vanligare att kommuner profilerar sig som vindkraftsfria i framtiden, säger Nylund.

Hon säger också att man inte tänker ge upp innan man får slut på planerna på byggena i Purmo.

- Jag blev helt förskräckt då jag hörde att man planerade bygga vindkraft här. Så vi kommer att göra allt vi kan för att få ett slut på det. Och vi är beredda att ta saken till domstol, säger Rebecca Nylund.

Diskussion om artikeln