Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea river upp avtal om förtroendeskapande åtgärder med Sydkorea - beordrar soldater tillbaka till gränsen

Från 2020
Uppdaterad 17.06.2020 12:33.
Bilder av hur Nordkorea sprängde det gemensamma förbindelsekontoret dominerade sydkoreanska tv-nyheter på tisdagen.
Bildtext Bilder av hur Nordkorea sprängde det gemensamma förbindelsekontoret dominerade sydkoreanska tv-nyheter på tisdagen.

Nordkorea vägrar att gå med på Sydkoreas förslag om avtrappning av den militära spänningen och hotar i stället att skicka tillbaka soldater till gränsen. Det skulle innebära att Nordkorea ensidigt river upp det banbrytande avtalet om militära förtroendeskapande åtgärder, som man kom överens om för bara två år sedan.

Nordkorea avvisade på onsdag morgon Sydkoreas vädjanden om samarbete och avtrappning. Generalstaben i Pyongyang meddelade i stället att man skickar soldater till anläggningar och områden strax norr om gränsen, där man tidigare samarbetade med sydkoreanska företag.

Ländernas gemensamma förbindelsebyrå som nordkoreanerna förstörde spektakulärt i går, ligger i samma område, i gränsstaden Kaesong.

Kim Yo-Jong ansåg att den sydkoreanska presidentens förslag var både "taktlöst och ondskefullt" och Moon själv "galen"

Nordkorea hotade samtidigt att återuppta militärpatruller och att återbygga gränsinstallationer som man övergav för två år sedan, då relationerna mellan länderna ännu var ovanligt varma.

Allt det har förändrats på kort tid i vår och sommar, samtidigt som den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns yngre syster Kim Yo-Jong har fått ansvaret för relationerna till Sydkorea.

Moon Jae-In "taktlös och galen"

Kim Yo-Jong spädde ytterligare på kritiken mot Sydkorea då hon kritiserade Sydkoreas vänsterliberala president Moon Jae-In, som hon tidigare har hyllat och umgåtts med.

Moon föreslog igår att man skickar sändebud till Pyongyang i ett försök att trappa av spänningen, men Kim Yo-Jong ansåg att den sydkoreanska presidentens förslag var både "taktlöst och ondskefullt" och Moon själv "galen."

Blå huset (presidentpalatset) i Seoul reagerade ovanligt bryskt och kortfattat på Kim Yo-Jongs anklagelser med att kalla hennes uttalande både "sanslöst och oförskämt."

Kim Yo-Jong träffade president Moon Jae-in för första gången under OS i Pyeongchang för drygt två år sedan, då relationerna var på väg att uppvärmas.
Bildtext Kim Yo-Jong träffade president Moon Jae-in för första gången under OS i Pyeongchang för drygt två år sedan, då relationerna var på väg att värmas upp.

Moon Jae-Ins talesman varnade att Sydkorea inte längre tänker tolerera Nordkoreas hotelser och förolämpningar.

- Vi varnar att vi inte längre tolererar Nordkoreas oresonliga aktioner och ord. Det faktum att Pyongyang avslöjade Moons förslag om sändebud är makalöst vettlöst, konstaterade talesmannen Yoon Do-Han.

Återföreningsminister Kim Yeon-Chul som bär ansvaret för relationerna till Nordkorea, erbjöd sig att avgå på grund av den upptrappade spänningen mellan länderna medan försvarsministeriet meddelade att fientliga nordkoreanska aktioner inte förblir obestraffade.

"Försöker utverka eftergifter"

Nordkorea har ju motiverat sina senaste aggressiva uttalanden med att sydkoreanerna tillåter nordkoreanska avhoppare att skicka propagandistiska flygblad med ballonger över till Nordkorea, något som förbjuds i avtalet om förtroendeskapande åtgärder.

Det verkar ändå vara en halvdan ursäkt för Nordkoreas målmedvetna försök att undergräva allt som har uppnåtts sedan Kim Jong-Uns och Moon Jae-Ins historiska toppmöte för två år sedan.

De lovande framstegen stannade av abrupt i fjol efter det misslyckade toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Hanoi.

Nordkoreas förhoppningar om sanktionslättnader förverkligades aldrig och Kim Jong-Un återgick till sin hotfulla, hårdnackade inställning gentemot omvärlden.

Nordkoreakännare är ense om att den fabricerade konflikten mellan Nord- och Sydkorea delvis är ett resultat av att Kim Yo-Jong höjer profilen på hemmaplan men också av att Nordkorea försöker utverka eftergifter av Sydkorea.

Spänningen stiger vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Bilden är från den sydkoreanska gräns ön Yeonpyeong där det rätt har förekommit våldsamheter under årens lopp.
Bildtext Spänningen stiger vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Bilden är från den sydkoreanska gräns ön Yeonpyeong där det rätt har förekommit våldsamheter under årens lopp.

Kim Jong-Un har lyst med sin frånvaro i den uppblossade konflikten och det har sin förklaring säger den sydkoreanska forskaren Shin Beom-Chul.

- Det här höjer Kim Yo-Jongs status. Nordkorea har traditionellt inte haft någon nr 2, men under Kim Jong-Uns styre har hennes status höjts på ett exceptionellt sätt.

Pyongyang försöker också splittra den eniga front som Sydkorea, Japan och USA uppvisar gentemot Nordkorea, men hittills utan resultat.

- Pyongyang skadar de bilaterala koreanska relationerna för att öka trycket för att utverka internationella eftergifter, tror forskaren Leif-Eric Easley på Ewha universitet i Seoul.

Moon Jae-In har satsat en stor del av sitt anseende och popularitet på att förbättra relationerna till norr, men hans händer är bakbundna eftersom han inte på eget bevåg kan kringgå de stränga FN-sanktionerna mot Nordkorea. Därför är det svårt att se vad Nordkorea kan vinna med sin hotfulla, oresonliga linje.

Källor: Yonhap, AFP, AP

Diskussion om artikeln