Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Famnen full med färska blommor – Lovisadamer banar väg för klimatsmarta buketter

Från 2020
Uppdaterad 18.06.2020 11:04.
Puutarhuri Anna Palasmaa hymyilee sylissään ämpärillinen leikkokukkia
Bildtext Det är kärleken till blommor och lokalsamhället som driver trädgårdsmästaren Anna Palasmaa i Lovisa. Samtidigt hjälper hon blomsterhandlaren Marianne Nordström att nå sitt ambitiösa klimatmål och minska på importerade blommor.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Ta två damer med enorm passion för blommor, stor kärlek till närsamhället och en liten gnutta galenskap. Då får du Anna och Marianne, radarparet i Lovisa som är i full gång med att förverkliga sin dröm om en klimatvänlig blomsterhandel.

Anna Palasmaa knipsar av några vallmor i sin trädgård.

Det är nya tider här på familjen Palasmaas bakgård i Lovisa. Anna har förvandlat den till en trädgård som ska förse blomsterhandlaren Marianne Nordström med blommor och blad.

Målet är att tjugo procent av snittblommorna i Nordströms buketter ska vara närodlade. I fjol fraktades ännu hundra procent av dem från Nederländerna. Det är vardag inom blomsterhandeln i Finland, men något som Marianne Nordström av klimatskäl vill få en ändring på.

I dag har hon goda nyheter att komma med.

– Det här är faktiskt första veckan i år som det blir 20 procent, avslöjar hon stolt.

Egna tulpaner håller tre veckor i vas

Nordström besöker trädgården för första gången i år och går omkring och beundrar trädgårdsmästaren Anna Palasmaas lilafärgade ormrot som snart ska pigga upp buketterna i hennes blomsterhandel.

Kukkakauppias Marianne Nordström, Loviisa, kimppu kädessään
Bildtext "Det känns ju som man skulle stå i godisbutiken, oj oj, vad spännande!" utbrister Marianne Nordström om Anna Palasmaas trädgård där vallmon och ormroten blommar
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Det är första sommaren som damerna förverkligar drömmen om de närodlade blommorna - och hittills är resultaten goda. Tulpansäsongen var en succé med tusen tulpaner som Anna Palasmaa hade planterat.

– Det kändes helt underbart med tulpanerna. En del var ju sådana sorter som man inte kan beställa överhuvudtaget och vi hittade sorter som blir jättefina och varar två eller tre veckor i vas, berättar Palasmaa.

Det märks att det är färskt. Det är ju lyx!

Marianne Nordström är också nöjd. Hon njuter av att få sälja blommor från Lovisa som kommer in på morgonen och som kunderna ställer i vaser på kvällen.

– Det märks att det är färskt. Det är ju lyx! Dessutom har det gett ett litet skojigt inslag i det vanliga jobbet att få pröva nya idéer med kunder, säger hon.

Lurviga och krokiga blommor

Marianne Nordström går omkring som ett barn i godisbutiken och beundrar Annas blomster. Det är inte raka, fina stjälkar och släta konturer hon faller för, utan de mera uttrycksfulla krabaterna.

En favorit är vallmon med sina lurviga stjälkar. Palasmaa håller precis på att doppa vallmornas snittytor i kokhett vatten för att blomman ska hålla längre i vas.

– Det blir kul med dom där vallmorna i en bukett! De är så sneda och vinda, säger Nordström med ett finurligt leende, och dansar lite med händerna.

Det är just kärleken till det naturnära, personliga och lite vilda som förenar dessa damer. Anna Palasmaa säger att hon drivs av passionen för blommorna och att hon varje år låter sig överraskas av den växtkraft som fyller trädgården.

– Att pyttepyttesmå frön blir till frodiga, fina och stora växter bara på några veckor, det kan man inte tröttna på! utbrister Palasmaa.

Kukkakauppias Marianne Nordström, Loviisa, kimppu kädessään
Bildtext Blomsterhandlare Marianne Nordström gillar det vilda och naturliga i buketterna och anpassar dem varje gång enligt kundens önskemål och personlighet
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Hon tror att tiden inom blomsterhandeln nu är mogen för mera personliga och naturnära buketter som motvikt till de prydliga som vi är vana att se. Därför samarbetar hon gärna med Marianne som har ett konstnärligt öga för buketterna.

– Vare sig hon skapar dem av vissna, lurviga eller krokiga blommor, så är varje bukett en kreation. Det gillar jag, säger Palasmaa.

Perenner och svarta tulpaner

Näst i tur står säsongen med stjärnflocka, pioner, digitalis och andra perenner. Nordström vet att det nu gäller att sälja buketter med hundra procent närodlat.

Det är enda sättet att nå upp till målet på 20 procent närproducerat i snitt under hela 2020. Målet är ambitiöst, men inte omöjligt, menar Nordström.

– Jag tror nog att det blir som vi har tänkt, att vi kommer att nå målsättningarna.

Kukkakauppias Marianne Nordström ja puutarhuri Anna Palasmaa kasvihuoneessa
Bildtext Med hjälp av Anna Palasmaas gröna fingrar och blomsterpassion tror Marianne Nordström att hon kan nå sitt mål att byta ut en femtedel av de importerade snittblommorna till Lovisablommor
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Om kunderna är med på noterna så lyckas det. Palasmaa har stundvis blivit överraskad över hur kunderna har tagit emot konceptet med öppna armar.

– Jag kunde inte ens tänka mig tidigare att någon har som princip att den inte köper blommor som flyger! Men visst, det kan man ha. Mottagandet har varit jättefint.

Anna Palasmaa har precis bestämt sig för att lämna sitt lärarjobb efter 15 år. Nu satsar hon helhjärtat på trädgårdar, både med privata kunder och Marianne Nordströms blomsterhandel som hon ägnar två dagar i veckan åt.

Puutarhuri Anna Palasmaa makaa kukkien keskellä puutarhassaan ja ihastelee kasvattamaan unikkoa
Bildtext Anna Palasmaa utbildade sig till trädgårdsmästare vid sidan av sitt lärarjobb. I dag kastar hon loss - efter femton år i skolvärlden ska hon nu ägna sig helt åt trädgården
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Hennes plan är redan klar i alla fall för tulpanernas del - och där sparar hon inte på krutet.

– Över tre tusen tulpanlökar ska jag plantera för nästa år, säger hon stolt.

Och när man är lyhörd för sitt närsamhälle så blir det tulpaner av alla de slag. På en kunds önskelista står svarta tulpaner.

Nästa vår knipsar alltså Palasmaa av även svarta tulpaner i sin trädgård.

Lovisaduon Anna och Marianne banar väg för klimatsmarta buketter - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln