Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårdrobotar ska lära sig svenska: ”Om vi ska arbeta med dem inom vården behöver vi kunna lita på dem”

Från 2020
Roboten Tengai vid ett intervjutillfälle.
Bildtext Den sociala intervjuroboten Tengai.
Bild: TNG - Tengai

Åbo Akademi i Vasa och Arcada ska tillsammans utveckla robotiklösningar för Svenskfinland.

Robotar och AI-lösningar inom vården har diskuterats en del de senaste åren och nu, under coronavåren, har frågan aktualiserats på nytt. Det här eftersom en robot både är hygienisk och smittfri.

Men för att tjänste- och vårdrobotar ska vara till nytta också i Svenskfinland, behöver de kunna kommunicera på en begriplig svenska.

Därför har Åbo Akademi och Arcada startat ett gemensamt projekt kring artificiell intelligens och robotik inom social- och hälsovård.

- Om vi ska arbeta tillsammans med robotar i vården måste vi kunna lita på dem. För att robotarna ska stödja vården på ett etiskt och meningsfullt sätt ska de fungera på en begriplig svenska, säger Susanne Hägglund, forskningsarkitekt på Experience Lab vid Åbo Akademi i Vasa i ett pressmeddelande.

Vård, omsorg och utbildning på det egna modersmålet är ett fundament för identiteten och för ett gott liv

Inom projektet ska man ta reda på hur vårdklienter och studerande upplever möten med robotar, och tanken är att skapa applikationer för utvalda robotplattformar.

- Vi använder sociala robotar i undervisningen. Det ger studerande ökad förståelse för teknologisk förändring i arbetslivet. Vi kombinerar undervisningen inom olika branscher så att studerande tidigt lär sig att arbeta med roboten som kollega, säger Henrika Franck, prorektor för forskning och innovation på Arcada.

Projektet har fått ett bidrag på 200 000 euro från Kulturfonden, som fördelas jämnt mellan Åbo Akademi och Arcada.

- Vård, omsorg och utbildning på det egna modersmålet är ett fundament för identiteten och för ett gott liv, säger Berndt-Johan Lindström, ledande utbildningsombudsman på Svenska kulturfonden.

Diskussion om artikeln