Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu finns det äntligen flera guider i Hangö – nio nya guider fick examen, Lenita Sandell är en av dem

Från 2020
En kvinna med halvlångt blont hår och kjusa kläder står ute vid en skylt där det står "Hiidenkirnulle Jättegrytan".
Bildtext Hangöguiden Lenita Sandell vill gärna också visa turisterna andra områden än Badhusparken och De Fyra Vindarnas Hus. Hon är extra förtjust i Kapellhamnen, där familjen också har sitt fritidsställe.
Bild: Yle / Gunilla Ginström

I Hangö är den lokala guideföreningen populär och anlitas ofta, men på senare år har guiderna varit få. Nu är de äntligen fler igen.

I mitten av juni (16.6) utexaminerades nio nya guider i Hangö. Det betyder att antalet aktiva i föreningen Hangö guider växer med över det dubbla, från sju till sexton, vilket är bra.

De senaste åren har nämligen flera guider slutat, samtidigt som de guidade promenaderna och rundturerna i Hangö är mycket populära.

Men nu ska det bli ny fart på berättelserna om och kring Hangö, trots att coronaepidemin gör att bussutfärderna till Hangö kanske blir färre den här sommaren.

Åtta kvinnor och en man står uppradade för gruppfotografering. De har höga champagneglas i sina händer och är festklädda.
Bildtext Nio nya Hangöguider. Från vänster: Kaarina Winter, Jukka-Pekka Halme, Anne Ingman, Elina Lahtinen, Arja Järvilehto, Lenina Rautonen, Lenita Sandell, Dana Vouti och Minne Schoultz.
Bild: Privat

Examensprovet var "intressant och lite nervöst"

Hangöbördiga Lenita Sandell är en av de nya guiderna i Hangö.

- Utbildningen har gått ut på att lära sig Hangös historia, skolväsendet, näringslivet och kyrkan. Vi har gjort exkursioner till företag, ut till hamnen, Gäddtarmen, Gustavsvärn och Frontmuseet, räknar Lenita Sandell upp som exempel på vad allt guiderna fått bekanta sig med och lära sig om.

Provet före examen gick ut på att de blivande guiderna eller aspiranterna visade prov på vad de har lärt sig under hösten och våren.

På Lenita Sandells lott föll att guida en grupp från Fyra Vindarnas Hus, längs Mannerheimvägen och Appelgrensvägen, till turistbyrån i Hangö stadshus.

Gruppen bestod av två personer från Finlands guideförbund och två från den lokala guideföreningen.

- Det var intressant och lite nervöst, säger Lenita Sandell som genom sitt jobb ändå är ganska van vid att uppträda inför publik.

- Vi fick hålla på vårt modersmål och jag höll min guidning på svenska som är mitt starkaste språk.

Förutom svenska och finska pratar Lenita Sandell ytterligare tre språk; engelska, tyska och spanska.

Lenita Sandell jobbar på Nokia, där arbetsspråket är engelska. Hon jobbar med att ordna mässor och tillställningar.

Guidningarna sköter hon tillsvidare på sin fritid, som mestadels tillbringas i barndomens och ungdomens Hangö.

Familjen har ett hus i Kapellhamnen sedan ungefär ett år tillbaka.

En kvinna med halvlångt, blont hår, solglasögon och ljusa kläder står ute med Kapellhamnen i Hangö och de små, röda fiskebodarn i bakgrunden.
Bildtext Lenita Sandell, som är född och uppvuxen i Hangö, har så att säga hittat hem igen. Fritiden tillbringas i Kapellhamnen.
Bild: Yle / Gunilla Ginström

Lenita Sandell kan också genast bjuda på en liten mini-guidning över Kapellhamnen och dess historia

- Kapellhamnen är det allra äldsta området i Hangö. Det var här de första bosatte sig och det fanns bara sex gårdar här. Det här är ett intressant ställe, det var här allt började och hit skeppen kom.

Lenita Sandell berättar också att det troligtvis fanns ett katolskt kapell i Kapellhamnen.

- Det var i så fall sen medeltid, men av det eventuella kapellet finns ingenting kvar. De stenar som fanns tog ryssarna och byggde korsun av dem.

En minnessten restes 1936 av Hembygdsforskningens vänner.

- Det är troligtvis här kapellet har stått, säger Lenita Sandell och tillägger att man har hittat dörren till kapellet i Tenala.

Den dörren finns nu på Nationalmuseet i Helsingfors.

En kvinna med blont halvlångt hår pch ljusa kläder står vid en stor sten där det finns en minnessten.
Bildtext Här är minnesstenen från 1936.
Bild: Yle / Gunilla Ginström

Det har också gjorts en del utgrävningar på gårdarna i området och där har hittats skelett och kistor.

En bra guidning ska väcka hungern att få se och veta mera

- En guidning ska berätta om alla sidor. Historia, men också vardag och evenemang, säger Lenita Sandell som ser en guidning på 90 minuter som en aptitretare.

- Vi vill att folk ska komma igen och bekanta sig mer grundligt med vissa saker. En del är intresserade av krigshistoria, andra av naturen, stränderna och holmarna. I en guidning ska det finnas något för alla.

Det frivilliga guidejobbet är något Lenita Sandell kommer att göra när hon är ledig, delvis på sommaren, delvis under veckoslut.

- Att guida är roligt, något som ger mig mycket. Jag har nu haft möjlighet att sätta mig in i Hangös historia och vi har haft väldigt duktiga föreläsare. Det här är något extra, som kanske kan bli lite större under pensionärsdagarna. Vi får se, säger Lenita Sandell.

Det är första gången på 17 år som det ordnades en guidekurs i Hangö. Kursen inleddes hösten 2019.

Artikeln baserar sig på en radiointervju gjord av Gunilla Ginström.

Lenita Sandell en av nio nya turistguider i Hangö

12:24