Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Finland beställer troligen mer än ett potentiellt coronavaccin – staten planerar att kunna reagera snabbt också nu under sommaren

Från 2020
En person i skyddmask och vit läkarrock visar upp en liten medicinflaska.
Bildtext Här utvecklas en av 181 kända vaccinkandidater mot coronaviruset.
Bild: /All Over Press

Flera länder har börjat beställa potentiella vacciner mot coronaviruset, trots att man inte ännu vet om de fungerar, för att försäkra sig om snabb tillgång till vaccin för sina medborgare. Bland annat Oxford-universitetets vaccinkandidat har väckt stort intresse.

Finland är med vid flera förhandlingsbord och kommer antagligen att beställa mer än en vaccinkandidat, för att maximera chanserna.

Det berättar Päivi Sillanaukee, som är avdelningschef på Social- och hälsovårdsministeriet i en intervju med Svenska Yle.

Hon är själv mycket insatt i den här frågan och har haft flera möten om hur Finland borde agera när det gäller att köpa in vaccinkandidater.

– Det här är en situation som skiljer sig en hel del från hur det har brukat fungera tidigare. För att snabbt få tillgång till åtminstone ett fungerande vaccin så gäller det att ställa sig i kö och beställa i ett tidigt skede, säger Sillanaukee.

Päivi Sillanaukee, Helsinki, 21.08.2019
Bildtext Päivi Sillanaukee jobbar vid Social- och hälsovårdsministeriet (arkivbild).
Bild: Antti Haanpää / Yle

Det innebär att man inte vet hur effektiva eller säkra de vacciner man beställer visar sig vara.

I värsta fall kan man tvingas betala för något som Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA sedan konstaterar att inte får användas.

– Vi utreder nu i vilket skede man borde ta den här risken. Tjänstemän ger ett förslag men i sista hand är det ett politiskt beslut.

Hon avslöjar att staten planerar att kunna reagera snabbt också nu under sommaren när många är på semester, för att Finland inte ska bli efter i anskaffningarna.

Staten har preliminärt reserverat 110 miljoner euro för att köpa ett eller flera coronavirusvacciner, men det är bara en grov uppskattning.

Globalt finns det för tillfället 181 kända vaccinkandidater mot coronaviruset och minst 14 av dem testas redan på människor.

Europeisk vaccinallians gjorde storbeställning

Förra veckoslutet beställde den europeiska vaccinalliansen IVA – en grupp som består av Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna – 400 miljoner doser av Oxford-universitets potentiella coronavaccin som redan har börjat tillverkas av företaget Astrazeneca.

– Vi tittar också närmare på det här, alltså hur vi skulle kunna få ta del av den här vaccinkvoten och vad det skulle innebära, säger Sillanaukee.

Bland annat är det oklart vad Finland skulle behöva betala och hur bråttom det är.

Dessutom vet man inte om totalt 400 miljoner doser kommer att räcka till för de EU-länder som väljer att delta i vaccinalliansens beställning.

– 400 miljoner doser kan täcka i stort sett hela EU, men om det skulle krävas två eller tre doser per person så blir läget ett helt annat, säger hon.

Beställningar via EU

Sillanaukee tillägger också att det är mycket troligt att Finland är med om gemensamma vaccinanskaffningar via EU.

– Vi har redan betalat in pengar till EU. De skulle kunna användas för att köpa in Oxford-universitetets potentiella vaccin och till exempel fem andra vaccinkandidater, säger hon.

EU-kommissionen kommer antagligen att förhandla om att skaffa vaccinerna, så att inte enskilda medlemsländer ens behöver göra det.

Finland håller tills vidare alla dörrar öppna. Förutom att man är intresserad av vaccinalliansens beställning och gemensamma EU-beställningar så diskuterar man också på nordisk nivå, och individuellt med enskilda vaccintillverkare.

Fokus behövs

Sillanaukee säger ändå att Finland inom kort måste bestämma sig vilka rutter man väljer att förhandla.

Att förhandla med samma vaccintillverkare via flera olika rutter kan till exempel vara en nackdel, påpekar hon.

– Hela processen har gått mycket snabbare än vad vi hade räknat med. Och man kan åtminstone inte säga att Finland skulle vara sent ute.

Världshälsoorganisationen WHO är med om att sätta upp rekommendationer för hur vaccinet borde fördelas rättvist mellan olika länder, och vilka befolkningsgrupper som borde prioriteras.

Sillanaukee påpekar att EU och Finland sedan kan stöda sig på den expertisen.

Vaccintillverkning möjlig också i Finland

Ett potentiellt coronavaccin kan möjligen också tillverkas vid bioteknikföretaget Biovian i Åbo.

Vd:n Knut Ringbom berättar att företaget till att börja med ska tillverka en viktig del till ett sådant här vaccin, nämligen en cellbank som ska producera protein.

Det handlar alltså om ett proteinbaserat vaccin, där man producerar en eller flera delar av coronaviruset – troligen sådana proteiner som är på ytan av viruset. Det här är snabbare och säkrare än att vaccinera med ett helt virus.

Han påpekar att om allt går väl så är det troligt att man också tillverkar själva vaccinet lite senare.

Tillverkningen sker på uppdrag av ett bioteknikbolag, och i det här tidiga skedet kan Ringbom inte berätta så mycket mer om saken, av kontraktsmässiga orsaker.

– Jag kan tyvärr inte säga så mycket mer än att det är ett europeiskt bolag som har utvecklat en plattform som skulle kunna fungera som ett coronavaccin, säger han.

Knut Ringbom
Bildtext Knut Ringbom är vd på bioteknikföretaget Biovian i Åbo.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Biovian skulle kunna tillverka till och med miljontals vaccindoser i månaden.

Om också finländare kan få ta del av det vaccin som kan komma att produceras i Åbo är för tidigt att säga i det här skedet.

Diskussion om artikeln