Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gällivare drar i nödbromsen: "Okontrollerad och samhällsfarlig spridning av covid-19"

Från 2020
Uppdaterad 17.06.2020 17:02.
Gällivare kommun i Norrbottens län har omkring 17 000 invånare.
Bildtext Gällivare kommun i Norrbottens län har omkring 17 000 invånare.

Kommunen Gällivare i norra Sverige varnar invånarna för att coronaläget är utom kontroll. Kommunen stänger därför alla fritids- och kulturanläggningar och hoppas att förbindelserna från och till orten skärs av.

- Vi har nu en okontrollerad och samhällsfarlig spridning. Vi uppmanar till stor försiktighet. Alla behöver ta sitt ansvar och bidra till att begränsa smittspridningen. Vi är i ett akut läge, säger kommunen i en varning till invånarna.

Gällivare, som har omkring 17 000 invånare, har det högsta antalet smittade i Norrbottens län, sett till befolkningen. Gällivare har fram till nu bekräftat 128 coronafall. 55 nya smittade och fyra avlidna rapporterades mellan tisdag och onsdag.

Norrbottens län med sina 250 000 invånare har totalt registrerat 800 coronafall och 63 dödsoffer.

Gällivare stänger därför alla fritids- och kulturanläggningar. Det gäller sport- och simhallar, bibliotek och andra allmänna anläggningar, enligt SVT.

Kommunen vädjar också till länets trafikmyndighet om att kommunikationerna till och från Gällivare stoppas.

"Det rusar iväg"

Krisledningsgruppen överväger fler åtgärder efter sitt möte på onsdag eftermiddag.

–Vi är i ett mycket allvarligt läge. Det rusar iväg. Gällivare har nu länets högsta antal smittade sett till befolkning, säger Stefan Nieminen som är kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen.

– Vi kan inte göra en total lockdown av samhället, vi kan bara vädja till alla parter att ta sitt ansvar. Nu är det allvar, tillägger Nieminen.

SVT Norrbotten rapporterade igår att smittan sprider sig bland äldreboenden, där man på vissa enheter har en sjukfrånvaro på upp till 70 procent.

Även stora arbetsplatser som gruvbolaget LKAB har rapporterat om stor smittspridning. Kommunen uppmanar därför att alla som kan jobba hemifrån ska göra det.

- För två veckor sedan vi vara när noll fall men nu sprids smittan okontrollerat, säger Nieminen.

Sverige bekräftade på onsdagen att antalet dödsoffer på grund av coronaviruset nu är över 5 000. Sammanlagt 5 041 infekterade har nu avlidit i Sverige.

Källor: SVT, Reuters

Diskussion om artikeln