Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

UNHCR: Nästan 80 miljoner människor är på flykt: "Har vi nått en tid då vi inte längre kan skapa fred?"

Från 2020
Flyktingar på flyktingläger i Grekland, nära gränsen till Makedonien 6.3.106.
Bildtext Under 2019 var det mindre än 400 000 flyktingar som kunde återvända hem.
Bild: EPA/KAY NIETFELD

Världens flyktingar blir allt fler. Antalet människor som tvingas fly sina hem på grund av konflikter, våld och övriga brott mot mänskliga rättigheter närmar sig nu 80 miljoner, visar en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR för år 2019.

Under förra året steg mängden flyktingar med 11 miljoner. Vilket betyder att var 97:e människa är på flykt.

2,4 miljoner av dessa flydde till andra länder medan 8,6 miljoner är på flykt i sina hemländer.

En av orsakerna är de konflikter som pågått runtom i världen en längre tid. Till exempel den utdragna konflikten i Syrien har lett till att miljontals människor tvingats fly. Över 6,5 miljoner har flytt ur landet.

Elisabeth Arnsdorf Haslund, UNHCR:s talesperson för norra Europa, säger att allt fler tvingas fly på grund av dessa konflikter.

– Vi ser konflikter som håller på långa tider, nya konflikter som tillkommer och gamla konflikter som på nytt blossar upp. Väldigt få av dem blir lösta och det är den största orsaken till att vi ser människor som tvingas fly sina hem utan möjlighet att på ett säkert sätt kunna återvända, säger hon.

Venezuelas ekonomiska kris har lett till den största utvandringen i Sydamerika

En annan stor förändring som har lett till att mängden flyktingar tilltar är den pågående ekonomiska krisen i Venezuela.

Bristen på baslivsmedel och mediciner i landet är omfattande. Det råder dessutom hyperinflation i landet och bristen på bränsle och elavbrotten gör vardagen svår för invånarna.

– Totalt är över 4,5 miljoner personer från Venezuela tvångsförflyttade. Det är den största utvandringen på den Sydamerikanska kontinenten på väldigt länge, säger Arnsdorf Haslund.

Flyr från fattiga länder till fattiga länder

Samtidigt ser vi väldigt få personer som ansöker om asyl. Enligt Ansdorf Haslund beror det på att vi i västvärlden har en annan uppfattning om vad asyl innebär.

– I vår del av världen har vi ett väldigt välfungerande system för asylsökande. Men i verkligheten har de länder som tar emot majoriteten av flyktingar inte ett sådant system. Därför låter det som få, trots att vi har många fler personer som får asyl än de som till exempel söker asyl i västvärlden.

De flesta som flyr hemlandet gör det till ett grannland. Utvecklingsländer står värd för 85 procent av världens flyktingar och enligt UNHCR fortsätter de siffrorna stiga.

– Det är väldigt få flyktingar som tar sig långa vägar. Den stora flyktingkrisen är inte i Europa. Majoriteten av flyktingarna befinner sig i länder som räknas till de fattigaste i världen.

Barnen är de mest utsatta

Den största andelen flyktingar kommer från bara fem länder: Syrien, Venezuela, Afghanistan, Sydsudan och Myanmar.

Bland flyktingar är omkring 40 procent barn.

– Tänk om vi kunde lösa en eller två eller fem av kriserna eller konflikterna. Då skulle vi kunna säkerställa att en väldigt stor del av flyktingarna säkert kunde återvända hem med sin värdighet i behåll.

En av UNHCR:s huvudmål är att se till att så många flyktingar som möjligt kunde återvända hem. Arbetet har blivit svårare i och med att antalet flyktingar ökar.

– På 1990-talet kunde över 1,5 miljoner flyktingar återvända hem. 2019 var det under 400 000, vi ser konflikter och problem i länder som pågår så länge att det är omöjligt för många att återvända hem på år, och till och med decennium.

Trenden kan vändas med fredsarbete

Klyftan mellan antalet flyktingar som väntar på att återvända, och antalet som kan göra det, har vuxit stadigt under de senaste sex åren.

Arnsdorf Haslund säger att det enda sättet att vända på trenden är genom att jobba för fred. Vi måste kunna lösa konflikter i länder som har sett mer krig än fred, säger hon.

– Har vi faktiskt nått en tid där vi inte längre kan skapa fred? Vi måste hitta roten till problemet som leder till att människor tvingas fly. Innan vi gör det kommer vi inte kunna lösa problemet med flyktingar, säger hon.

Diskussion om artikeln