Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mera vind i seglen för skonaren Vega – renoveringsprojektet i Jakobstad får mer personal

Från 2020
En kvinna med mörka kläder står intill kajutan på ett gammalt fartyg
Bildtext Nya idéer, som att sy väskor av de gamla seglen från Vega, kan ge ett uppsving för kommersen, hoppas Vega-stiftelsens viceordförande Maria Lunabba.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Bakom de höga staketen och inne i den stora trähallen gömmer sig ännu byggprojektet kring skonaren Vega, det enda av landets krigsskadestånd till Sovjet som hittat tillbaka till Finland.

Mera pengar från både privat och offentligt håll har fått mera fart på projektet, då man kunnat nyanställa personal, både hantverkare som är på sysselsättningsavtal, och en projektledare som sköter marknadsföring och insamling av medel.

Det är nu tredje sommaren som Skeppsgården tar emot besökare, där man ges möjlighet att bekanta sig med renoveringsprojektet. Inne i den stora hallen kan man trappa upp tre våningar för att se Vega från ovan, medan det också finns en landgång så man kan vandra omkring på midskeppet kring den ena kajutan ovan däck.

I dag kan Maria Lunabba och de andra som jobbar kring Vega stolta visa upp hur långt man kommit med projektet. Under åren har man lärt sig mycket om skeppets historia, även från tiden då hon fungerat som skolningsfartyg för armén i Estland, så det finns många levande berättelser kring hennes tid på havet.

- Det känns bra nu. Vi har fått mera finansiering, 70 000 euro i så kallade julklappspengar från riksdagen och Museiverket. Men framför allt Otto A. Malms stiftelse har bidragit till verksamheten runt omkring.

Vi har haft möjlighet att anställa en person som projektchef, så nu avancerar jobbet med själva skeppsgården vid Gamla hamn, säger Maria Lunabba som är viceordförande för Vega-stiftelsen.

Skonaren Vega.
Bildtext Bilden är tagen i mars 2019.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Inget slutdatum

Även om slutnotan för renoveringen ännu inte är klar har man i tiderna budgeterat 600 000 euro för projektet. Men eftersom Vega-restaureringen saknar slutdatum, saknar den också slutsumma.

Alla som renoverat gammalt vet att det sker oväntade saker, understryker också Maria Lunabba.

- Det låter som mycket pengar, men Vega är ett stort fartyg, så de bidrag vi fått är inte en stor summa. Det goda är att det inte finns något slutdatum så vi avancerar efter hand.

Hela projektet har kantats av utmaningar och bakslag. Även om siktet först var inställt på att återställa skeppet i seglingsbart skick, skrinlades de tankarna för några år sedan. Efter hand har bilden av hur skeppet ska visas upp utkristalliserat.

- Det största är kanske den nya utställningshallen. Vi tänkte först lite onödigt optimistiskt den skulle stå klar 2019. Nu tänker vi mera realistiskt, 2025, säger Maria Lunabba.

Profilhöjning för staden

Idén med den nya hallen är att den ena väggen ska stå öppen, med ett metallgaller ut mot vägen. I hallen ska man också ordna utrymmen avsedda för utställningar om krigsskadestånd, vilket hittills ansetts vara en lucka i museiutbudet i Finland. Bakom skeppet ska ett varmt festutrymme finnas, som kan inrymma bröllop eller andra evenemang.

- Jag är jättestolt över det här projektet, samtidigt som jag vet att alla inte delar den stoltheten med mig. Men jag tycker att Vega verkligen är något att vara stolt över, säger Lunabba.

- Vi jobbar hårt med att höja profilen på Vega, Skeppsgården och hela Jakobstad. Det här är ett win-win för alla, genom att vi gör staden attraktiv tack vare vårt maritima arv, konstaterar Lunabba.

en man i snickarkläder står intill en bandsåg i ett snickeri
Bildtext Det är stor skillnad på arbetstakten nu mot ifjol, då personalen var mindre, märker arbetsledaren Max Lassén.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Maria Lunabba har själv lärt sig massor om både krigsskadestånd i allmänhet och Vega-skeppet i synnerhet under sin tid som aktiv inom stiftelsen.

Resor till Estland har gett henne inblick i historien, både under den tid som skeppet fungerade som skolningsfartyg vid flottan i Estland och skeppets tid efter det. Esterna hade först själva idén att restaurera Vega, men saknade resurser och överlät henne till Finland.

Även Jacobstads Wapen framskrider

Max Lassén som är arbetsledare vid projektet har följt skeppets utveckling under många år. Och även om han länge drömde om att Vega en dag skulle återbördas till sitt rätta element, och få segla på nytt, har han nu vant sig vid tanken att hon blir stående på land. Men färdigställd ska hon nog bli, lovar han försiktigt

- Som jag ser att det framskrider nu tar det säkert ett par år att färdigställa henne. Det beror på hur mycket resurser och arbetskraft vi får.

I sitt jobb som arbetsledare ansvarar han för både Vega-restaureringen och det intilliggande skeppet Jacobstads wapen, som också nu repareras grundligt. Max Lassén är nöjd över att se att det är mera fart på arbetet på varvet just nu.

- Ja, man ser en stor skillnad jämfört med förra sommaren och jag tycker det gått rätt så bra framåt, säger Lassén.

Diskussion om artikeln