Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sammankomster på över 500 personer tillåts i augusti, begränsningarna för restaurangernas del luckras upp på måndag, tillåtet att besöka vårdanstalter igen

Från 2020
Uppdaterad 17.06.2020 20:30.
Svenska Yle live: Regeringen preciserar coronabegränsningarna - Spela upp på Arenan

Tillställningar med över 500 personer tillåts både inom- och utomhus från den 1 augusti och restaurangernas öppettider förlängs till klockan två. Regeringen slopar också rekommendationen att undvika besök på sjukhus.

Restaurangernas utskänkning förlängs till klockan ett på natten och öppet får de har till klockan två. Det ska regeringen föreslå i morgon torsdag, och reglerna ska börja gälla från nästa måndag.

Krogarna ska också få ta emot fler kunder. Regeringen höjer gränsen till 75 procent av den normalt tillåtna mängden personer i en given restauranglokal. Förbudet mot buffetbord slopas också, men varje kund ska även i fortsättningen ha en egen sittplats i restaurangen.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) sa att det förbättrade smittoläget möjliggör tillämpandet av lindrigare restriktioner, men påpekade ändå att med medborgarnas frihet kommer även ansvar.

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) berättade att tillställningar på över 500 personer kan komma att tillåtas både inom- och utomhus från den 1 augusti. Det här förutsätter ändå att smittoläget fortsätter att utvecklas så gynnsamt som på sistone.

Enligt minister Kosonen siktar regeringen på att kunna avveckla alla restriktioner för större sammankomster från den 1 oktober, men även det förutsätter smittoläget fortsatt är under kontroll.

Öppet för sjukhusbesök, på vissa villkor

Minister Kiuru delgav också att regeringen nu inte längre avråder folk från att besöka sjukhus, och att regeringen går in för att besök vid sjukhus ska kunna göras på ett säkert sätt i hela landet.

Hon tillade ändå att det här inte är någon automatisk rättighet för alla finländare att besöka sjukhus eller vårdhem. Chefer för vårdenheter har det yttersta ansvaret och kan införa lokala besöksförbud om de anser att besök inte kan göras på ett säkert sätt, sa Kiuru.

Överläkare Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa och välfärd instämde och tillade att det sista man vill är att coronaviruset sprids på avdelningar.

Vi livebloggade från presskonferensen:

Diskussion om artikeln