Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett mål räckte för Åland United – lagkaptenen efterlyser mer rörelse och tålamod: ”Hoppas att det börjar rulla på”

Från 2020
Uppdaterad 17.06.2020 20:57.
Jenni Rannus kämpar om bollen mot Rosa Osorio.
Bild: Yle/ Arash Matin

Det dröjde 162 minuter av fotbollssäsongen innan Åland United lyckades hitta nätmaskorna. Signy Aarna gjorde målet som gav tre poäng på bortaplan mot TPS. Jag tar hellre tre poäng med en sämre prestation än en fin prestation och noll poäng, säger Anna Westerlund till Yle Sporten.

Då Nationella ligan drog i lördags fick förra årets bronslag Åland United nöja sig med ett mållöst kryss. I dag fortsatte säsongen med bortamatch mot TPS och då kom säsongens första mål och seger.

Åland United kunde ha spräckt nollan redan i första halvlek men Anni Miettunen sköt i stolpen från liten vinkel. Tidigt i den andra halvleken hade också Ode Fultudilu ett bra läge men hennes skott på volley gick rakt på hemmamålvakten Siiri Välimaa.

Men åländskornas mål skulle komma till slut. I den 72:a minuten prickade Signy Aarna in bollen efter en hörna och United vann matchen med 1–0.

– Det känns riktigt skönt, nu fick vi en välbehövlig trepoängare. Vi visste att det inte skulle bli någon lätt match. I första halvlek var vi lite för heta på gröten, men i andra kände vi att vi hade övertag.

– Jag tar hellre tre poäng med en sämre prestation än en fin prestation och noll poäng, säger Åland Uniteds lagkapten Anna Westerlund till Yle Sporten.

Vad ska ni göra för att få en riktigt bra prestation?

– Vi behöver mer rörelse och ha tålamod med bollen. Vi måste också komma till farliga chanser och göra fler mål. Nu hoppas jag att det börjar rullar på, säger Westerlund.

Fler mål kunde det också ha blivit i slutskedet av matchen, men marginalerna var inte på lagets sida då Ode Fultudilu sköt i ribban.

Gabriela Pelogi i en närkamp.
Bildtext Gabriela Pelogi och TPS kunde inte rubba Åland United.
Bild: Yle/Arash Matin

Ett fall framåt för TPS

För TPS var dagens förslut den andra på raken. Laget hade stora problem att komma till chanser då Åland United försvarade fysiskt.

Den bästa chansen fick Patricia Träsk i början av den andra halvleken men hennes skott gick rakt i famnen på ÅU:s målvakt Anna Tamminen. Matchen var ändå ett fall framåt jämfört med premiären då TPS föll med 0–6 mot KuPS.

– Jag tycker att det var en jämn match och den kunde ha slutat hur som helst. Vi var ändå väldigt mycket bättre än i den första matchen. Nu spelade vi som ett lag och det var bara målen som fattades, säger Patricia Träsk.

Hur nära är ni det spel som ni vill spela?

– Det är precis så här vi vill spela, så klart vill vi vinna istället för oavgjort eller förlust men det börjar se bättre ut.

Resultat, Nationella ligan:

TPS – Åland United 0–1
72 min 0–1 Signy Aarna

Ilves – HJK 1–2
9 min 1–0 Tuuli Enkkilä
45 min 1–1 Emmaliina Tulkki
51 min 1–2 Essi Sainio

PK-35 Vanda – PK-35 Helsingfors 0–2
46 min 0–1 Amanda Rantanen
74 min 0–2 Katja Hakala

JyPK – KuPS 0–4
19 min 0–1 Gentjana Rochi
30 min 0–2 Gebtjana Rochi
33 min 0–3 Lavdije Begolli
76 min 0–4 Lavdije Begolli

TiPS – FC Honka 3–1
34 min 1–0 Roosa Ariyo
41 min 2–0 Oona Siren
42 min 3–0 Roosa Ariyo
90 min 3–1 Milla Punsar

Diskussion om artikeln